hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vijeænike HRT-a na saslušanje u Sabor

29.10.2002.

Spomenuti zakonski prijedlog u saborsku je proceduru uputila zastupnica i zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt, koja, meðu ostalim, predlaže da HRT postane trgovaèko društvo i da njegova glavnog direktora imenuje Programsko vijeæe od devet èlanova, koje troèetvrtinskom veæinom imenuje Hrvatski sabor.
    Sadašnji, ali i bivši èelnici televizije i radija, saborski zastupnici i medijski eksperti uglavnom su podržali predloženi zakonski tekst, ali se nisu mogli složiti u temeljnim pitanjima, primjerice, je li potrebno razdvajanje televizije i radija, te privatizacija treæeg TV programa.
    Pozivajuæi se na dobre strane azerbajdžanskog modela, Slaven Letica predložio je, meðu ostalim, da se kandidati za Programsko vijeæe saslušaju u Saboru kako bi se vidjelo znaju li uopæe nešto o TV. Antun Vrdoljak upozorava da bi privatizacija treæeg programa nanijela težak udarac hrvatskom sportu, Miroslav Liliæ neprihvatljivim drži da 50 posto prihoda na HRT-u odlazi na plaæe i honorare, a Nenad Staziæ ocijenio je kako je bilo naivno oèekivati da æe stanje na HRT-u riješiti institucije civilnog društva jer one "nisu apolitiène". (D.Ð.)

 

Povratak

AKTUALNO