hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND-u spoèitnuta pasivnost u osudi ugrožavanja novinara

23.11.2002.

Prema modelu Škare-Ožbolt, HRT treba biti trgovaèko društvo, a ne javno poduzeæe èije æe programsko vijeæe birati Sabor troèetvrtinskom veæinom.
Ivan Zvonimir Èièak rekao je da ni jedan od ta dva modela ne nudi javnu televiziju koja bi bila tijelo civilnog društva. Ustvrdio je da politika ne želi slobodnu i javnu televiziju u kojoj æe odluèivati profesije i stoga Sabor ne bi trebao birati Upravno vijeæe, nego ga samo potvrðivati.
Saša Ljubièiæ, novinar Slobodne Dalmacije, upozorio je na verbalne i fizièke prijetnje novinarima, rekavši da su novinare nekad ugnjetavali partijski sekretari, pa Tuðmanovi emisari, a danas lokalni moænici i »skorojeviæi« koji se uvlaèe u vlasnièke strukture listova. »Treba li Hrvatska postati Ukrajina da novinarima skidaju glave, pa da se zapitamo kamo to vodi?«, upitao je Ljubièiæ, spoèitnuvši HND-u pasivnost i nedovoljno jedinstvo u osudi ugrožavanja novinara. Predložio je da HND inicira dovršenje zakonske odredbe kojom æe se prijetnje i napadi na novinare kažnjavati zatvorom. Inoslav Bešker je istaknuo da bi do kraja 2003. godine trebalo razdvojiti javnu od komercijalne televizije, a u zakonskom prijedlogu odrediti maksimalnu vrijednost prihoda od reklama koji može ostvariti pojedina televizija. Damir Matkoviæ suprotstavio se subvencioniranju lokalnih televizija koje nisu u stanju tržišno opstati, kao i održavanju dvadesetak regionalnih centara HRT-a koji se nisu pokazali tržišno opravdanima.
Na ovogodišnjim Danima hrvatskog novinarstva dodijeljene su i novinarske nagrade HND-a za 2001. godinu. Tako je nagradu za vijest dobila Diana Glavina, za reportažu Željko Malnar, za intervju Ivan Kralj, nagradu »Veselko Tenžera« za unapreðenje novinarskog izraza dobio je Jurica Pavièiæ, a nagradu za životno djelo »Otokar Keršovani« dobio je Branko Lentiæ. Dodijeljeno je ukupno dvadesetak novinarskih nagrada za radove u tiskanim i elektronskim medijima, a za nagradu novinara godine Ocjenjivaèki odbor je nominirao Elizabetu Gojan s HTV-a, te Ivu Jakovljeviæa i Jelenu Lovriæ iz Novog lista.
Gordan Pandža

Povratak

AKTUALNO