hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Uhvatio me za vrat i poèeo gušiti i tresti

12.12.2002.

DELNICE – U Opæinskom sudu u Delnicama poèeo je juèer sudski proces Dragutinu Crniæu (42) iz Mrkoplja zbog brutalnog napada na reportersku ekipu našeg lista, novinara Branka Škoriæa i fotoreportera Željka Šopa, u svibnju ove godine u Sungeru u Gorskom kotaru. Crniæ, inaèe profesor tehnièke kulture i zaposlen u osnovnoj školi u Mrkoplju, formalno se optužnim prijedlogom tereti za dva kaznena djela, prijetnju i oduzimanje tuðe pokretne stvari (otimanje fotoaparata vrijednog 40 tisuæa kuna). Nakon što su juèer u sudnici, pred sutkinjom Brankom Ježek, kao svjedoci saslušani novinar Škoriæ i fotoreporter Šop, suðenje je prekinuto, a nastavak zakazan za 22. sijeènja. Sutkinja je prihvatila prijedlog obrane da se na sljedeæoj raspravi kao svjedoci saslušaju supruga optuženog, Sonja Crniæ, te još pet svjedoka, mještana Mrkoplja, za koje obrana tvrdi da su bili oèevici incidenta.
    Novinar Branko Škoriæ i fotoreporter Željko Šop brutalno su i bez povoda bili fizièki napadnuti u Sungeru 12. svibnja, u prijepodnevnim satima, za obavljanja novinarskog zadatka. Naime, reporterska ekipa našeg lista stigla je u Mrkopalj i Sunger kako bi izvijestila o teškoj prometnoj nesreæi što se dogodila te noæi, kada je traktor s prikolicom – kojim je upravljao sin optuženog Dragutina Crniæa – pao u provaliju, a pritom je ozlijeðeno desetak mladih.
    Optuženi Crniæ je na poèetku suðenja izjavio da se – ne smatra krivim. »Došavši blizu mjesta dogaðaja, ugledali smo traktor koji vuèe prikolicu. Posumnjali smo da je to ta prikolica, imala je ošteæenja«, prisjeæao se svjedok Branko Škoriæ. »Imali smo namjeru snimiti prikolicu u provaliji, no kako se èinilo da to neæe biti moguæe, krenuli smo za traktorom. Poslije smo prestigli traktor, ja sam izašao iz našeg automobila, mislio sam da bi vozaè mogao nešto reæi o nesreæi. Predstavio sam mu se kao novinar, zamolio ga može li mi dati kakvu informaciju, ali on mi je na to odbrusio da idem u p... materinu, da sam lešinar, da o tome neæu ništa pisati, sasuvši i niz drugih pogrdnih rijeèi. Èovjek je nakon toga produžio dalje traktorom.«
    »Prestigavši traktor, stali smo automobilom na pogodno mjesto, kako bismo ga snimili«, nastavio je Škoriæ. »Kolega Šop je izašao iz automobila, a ja sam ostao unutra. Vidio sam kako u jednom trenutku dolazi traktor, na kojem je bio taj bijesni, ljuti èovjek s cigaretom u ustima. Zaustavio je traktor. Vidio sam kako skaèe s traktora i juri prema kolegi s prednje strane auta. Koji trenutak kasnije, kolega je 'nestao'... Nešto se dogaðalo... Izašao sam iz auta i prišao èovjeku koji je djelovao izbezumljen. On je tada uzeo kameru u ruke, želeæi mi je baciti u glavu. Došla je uto i neka žena, govorila mu je nešto, pretpostavljam da ga je smirivala. Tada je èovjek krenuo prema meni: uhvatio me za vrat, rukama me poèeo gušiti, tresti. Jaèe je konstitucije od mene, pa me i 'okrenuo'. Èovjek je potom uzeo veliki kamen, dignuo ga objema rukama iznad glave, oèito namjeravajuæi baciti ga na mene. 'Majku ti lešinarsku!', vikao je, upuæujuæi i druge psovke. Pobjegao sam tada od straha prema fotoreporteru, koji je veæ prije bio pobjegao«, rekao je Škoriæ. »Rezultat svega je moje èetveromjeseèno bolovanje zbog pretrpljenog straha, nelagode«, istaknuo je Škoriæ, obrazlažuæi da otprije ima i neke druge zdravstvene tegobe.
   
    U sudnici je juèer saslušan i fotoreporter Željko Šop, koji je nakon napada zajedno s kolegom zatražio pomoæ u delnièkom Domu zdravlja zbog ozljeda. »Prvu snimku traktora napravili smo u vožnji, pri pretjecanju traktora. Tada nismo snimili vozaèa«, rekao je u svom svjedoèenju Šop, koji trenutno radi kao fotoreporter »Jutarnjeg lista«. Pojasnio je da je poslije toga snimio traktor nakon što su ga saèekali na ugibalištu. »Gospodin je to vidio i oèito mu nije bilo drago«, prièao je Šop. »Nasrnuo je na mene, bez rijeèi me napao i bacio na tlo, najprije me uhvativši za grlo. Poèeo je tada psovati, ja sam se nekako iskobeljao, a on mi je oteo fotoaparat. Pobjegao sam dalje, vidio sam da je èovjek izvan kontrole. Uzeo je kamen od èetiri-pet kila, prijetio je Škoriæu: 'Ubit æu te!' Poslije je gospodin uzeo fotoaparat, ili žena koja je bila s njim, i otišli su.« Upitan kakvo je bilo psihièko stanje kolege Škoriæa nakon napada, Šop je kazao da je ono bilo jako loše, da nije bio u stanju voziti auto.

Povratak

AKTUALNO