hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Koga štiti Vijeæe HRT-a?

19.12.2002.

Je li Vijeæe HRT-a proizvod poput Vegete, ili dar prirode poput èistog mora? Može li ono biti tek poluga ili batina koja bi nas otjerala u demokraciju? Da bi uopæe imalo autoritet, ne bi li moralo biti i rezultat, kruna nekog procesa? No gdje se to prostire hrvatsko demokratsko carstvo èija je kruna Vijeæe HRT-a? Nisu li naše udruge mahom filijale i frakcije stranaka, društva za oèuvanje vlastitog digniteta i osobne tribine?
Može li i biti drugaèije u društvu èija je glavna proizvodna snaga još uvijek politièka moæ? Na neki se ugled u nas moglo raèunati ako ste heroj nekog rata, vojnik neke partije… A po slovu Zakona u Vijeæu bi HRT-a trebali sjediti "ugledni zaštitnici slobode izražavanja"?!? No ni poduzetnici ni znalci kod nas ugled još ne stjeèu radom! Odakle onda u nas ugled borcima za demokraciju, ljudska prava i vrijednosti?
Ne kažem da èlanovi Vijeæa nemaju osobnog ugleda ili da ga nisu stekli sukladno zahtjevima Zakona. Ali oni bi interese televizijske i radijske javnosti trebali štititi snagom svoje funkcije u Vijeæu HRT-a! Imenovale su ih udruge, po postupku propisanom za izbor èlanova svojih upravnih tijela, a ministar kulture je utvrðivao zakonitost tog postupka. No koja je udruga nakon izbora razmatrala rad 'svog' èlana?
Možda je zakonodavac poboljšanje mogao postiæi preciznijom ulogom udruga i jasnijim kriterijima za izbor pojedinaca i za njihovo djelovanje u Vijeæu. No predlagaèi novog zakona svoju su ambiciju ogranièili na stranaèku kontrolu izbora, do kraja zamutivši ulogu civilnog društva kao predlagaèa…
Karol Jakubowicz Hrvatskoj je dao veliki kompliment. Ovakvo Vijeæe HRT-a, kaže, "demokratskije je od rješenja u mnogim drugim zemljama… Hrvatski primjer valja slijediti"! No nešto tu ne štima! Jer kada demokratskim rješenjima i institucijama prednjaèi neka zaostala zemlja, treba muænuti glavom: jesu li ona ishitrena, fingirana, što li…? Jer kontraproduktivna su uvijek! No treba ih poboljšavati, a ne odgaðati!

Povratak

AKTUALNO