hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odbijen prijedlog programskog usmjerenja

10.01.2003.

ZAGREB, 9. sijeènja - Vijeæe HRT-a ni u èetvrtak u nastavku sjednice prekinute 19. prosinca, unatoè pismenom prijedlogu predsjednika Vijeæa akademika Vlatka Silobrèiæa da se zasjeda bez vremenskog ogranièenja, nije odradilo planirani dnevni red. Stoga je 21. sjednica opet do daljnjega prekinuta.
Tijekom petosatne sjednice dovršena je rasprava samo o jednoj toèki dnevnoga reda - o odobrenju programskog usmjerenja HTV-a za razdoblje od 1. sijeènja do 1. srpnja 2003. To je odobrenje potrebno da bi se zakljuèila tekuæa financijska godina i otvorila nova, kako je objasnio ravnatelj Mirko Galiæ.
Vijeænici su glasovali o prijedlogu Vlahe Bogišiæa koji je zatražio da se taj dokument zbog jeziènih i pravopisnih nepravilnosti skine s dnevnog reda, jer kao takav nije smio ni doæi na Vijeæe. Drugi dio njegova prijedloga podržavao je zahtjeve Ante Èoviæa da se za sljedeæu sjednicu pripremi novi dokument sa svim izmjenama u odnosu na prethodni izglasan lani u srpnju, te da se te izmjene obrazlože. Uz to, dokument treba jezièno dotjerati. Bogišiæ je naglasio da glavna urednica Jasna Ulaga-Valiæ nije sposobna sastaviti novi dokument i da bi ga za sljedeæu sjednicu trebao pripremiti netko tko to zna.
Bogišiæev prijedlog prihvatilo je 12 èlanova Vijeæa pa se krenulo u raspravu o prijedlozima za razrješenje i imenovanje urednika programa HTV-a. Bogišiæ je zatražio da se ne izglasa pristanak na razrješenje urednika koji to zahtijevaju, ponajprije Nikole Kristiæa, jer je on obavljajuæi svoju funkciju i doveo do ove situacije.
Nada Gaèešiæ-Livakoviæ rekla je kako se Ulaga-Valiæ priklonila pogrešnim savjetnicima pa je zbog toga došlo do svaða.
Anðelko Novakoviæ upitao se kako se Vijeæe i uredništvo HRT-a u vrijeme žestoke bitke za medijski prostor i ozbiljnog naviranja konkurencije mogu baviti samim sobom. Tonko Lonza rekao je kako bi bilo moralno da glavna urednica nakon svega sama podnese ostavku.
Dragutin Luèiæ primijetio je da Vijeæe još ni jednom nije dalo rijeè urednicima koji su zatražili razrješenja da sami progovore o svojim razlozima. No, don Ivan Grubišiæ istaknuo je da im je to bilo omoguæeno na prošloj sjednici, ali tada nitko od njih nije imao što reæi.
Petar Kuzmiè optužio je Galiæa da je zajedno s urednicima koji su zatražili razrješenje pokušao naèiniti puè, na što je Galiæ od predsjednika Vijeæa Silobrèiæa zatražio zaštitu. Izjavio je i kako bi bilo najbolje pitati same urednike da oni kažu tko ih je zapravo instrumentalizirao. Dodao je i kako Ravnateljstvo i on osobno s krizom na HTV-u nemaju ništa te da ga se takvim insinuacijama želi natjerati na ostavku. Ravnateljstvo samo želi osigurati financijsko funkcioniranje kuæe, nastavio je, što u ovakvoj situaciji nije moguæe. Upozorio je i da program sve teže funkcionira. Naime, Ulaga-Valiæ i još aktualni urednik RJ informativno politièkog programa Nikola Kristiæ posvaðali su se oko toga tko æe voditi razgovor u »Dnevniku plus« s premijerom Ivicom Raèanom.
Buduæi da je veæ isteklo vrijeme, akademik Vladimir Paar razoèarano je zakljuèio da veæ šest mjeseci èeka tu toèku dnevnog reda i ponovno nije dobio rijeè. Silobrèiæ je apelirao na savjest urednika koji su zatražili razrješenje da sami podnesu neopozive ostavke, a zahtjev Ulage-Valiæ da se na ovoj sjednici ipak okonèa urednièka kriza, nije prihvaæen.
Dženeta Èokiæ 
 

Povratak

AKTUALNO