hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zlatko Gall korak »ispred« vremena

13.02.2003.

Svi koji su juèer u rukama imali dalmatinsko izdanje Slobodne Dalmacije imali su priliku, a da toga možda i nisu bili svjesni, proèitati i svjetski »ekskluzivan« izvještaj s Gibonnijevog koncerta u Zagrebu koji se održao juèer(sic!). Iako je za sam koncert akreditirano stotinjak novinara, a karte su rasprodane danima unaprijed, Slobodna je prva, a i jedina, veæ ujutro prije samog Gibonnijevog koncertnog Mirakula imala detaljan izvještaj s koncerta. Nemoguæe? Ne ako se zovete Zlatko Gall, potpisnik izvještaja korak ispred vremena. Svima je jasno kako je novinarstvo naporna profesija puna pritisaka. S jedne su strane tu tiskarski rokovi koje treba poštivati kako bi èitatelji bili pravodobno i toèno informirani. S druge se strane pak nalazi vjeèna novinarska želja da se informacijama bude prvi, prije konkurencije. Pri tome se nekada potkradu i kakve sitne greške, krivo napisana imena..., ali jako rijetko izvještaji o dogaðajima koji se nisu ili æe se tek dogoditi poput Gallovog izvještaja s koncerta koji se tek trebao održati.
    Što se tièe samog koncerta, svi su znali kako je koncert rasprodan i tko su gosti. Svi su prepostavljali da æe izvedba takvih vrhunskih glazbenika biti na visini, a slijedom toga i atmosfera »euforièna«, praæena »frenetiènim odobravanjem publike« i njenim »zbornim pjevanjem«, kako stoji u juèerašnjoj Slobodnoj.
    – Taj tekst je bio radna verzija izvještaja, verzija »A«. Napisao sam ga kako bi imali za prvo izdanje novina pripremljen prostor i izgled samog izvještaja, a kasnije bih s koncerta javio eventualne izmjene u tekst da ne bih morao diktirati preko mobitela cijeli tekst. A budala koja je bila na desku ga je poslala u tisak. Ma, to je apsolutni kreten i meni sada doðe da nekog ubijem, svu je krivicu za objavljivanje izvještaja prije samog dogðaja svalio Gall na leða noænog urednika.
    Pored smiješne èinjenice što je Gall tekst napisao preduhitrivši i Gibonnija, još je smiješnija èinjenica što je tekst osvanuo na stranicama Slobodne. A najsmješnija je èinjenica da je Gall ljutit što u Slobodnoj nisu èekali s objavom teksta. Pa tko bi mogao propustiti takvu ekskluzivu...?
Zvonimir MAMIÆ
 

Povratak

AKTUALNO