hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ne prisvajam slavu osnivaèa »Danasa«

26.02.2003.

U »bajku« o Galiæu kao osnivaèu Danasa, koju spominje gospodin Jakovljeviæ, nikad se i nigdje nisam ukljuèivao.
Zar se uopæe može osporavati da je Joža Vlahoviæ bio na èelu ekipe (s Draženom Vukovom-Coliæem, Mladenom Maloèom i dr.) koja je pripremala i pripremila prvi izlazak tjednika. Oni su osnivaèi Danasa! Ako sam kolegu Vlahoviæa, ili bilo koga drugoga, povrijedio u njegovu (njihovu) opravdanom osjeæaju osnivaèa, rado æu im se isprièati.
Suraðivao sam u Danasu od prvog broja, moje je ime u impresumu stalnih suradnika takoðer od prvog broja, do zadnjeg, ali ne spadam u njegove osnivaèe. Zna se, dakle, tko je pokrenuo list.
Druga je stvar tko ga je sve pokretao u razlièitim fazama njegova razvoja. I sam Ivo Jakovljeviæ priznaje da je bio èlan prve i zadnje redakcije Danasa, dakle, da su postojali stanoviti periodi, ili èak prekidi na kratkom putu toga lista od zvijezda do trnja, pa od trnja do zvijezda, i natrag u trnje.
U jednom periodu, i ja sam bio na èelu Danasa, ne dvije godine, kako raèuna uvaženi kolega, nego tri godine i tri mjeseca, znatno duže nego ijedan drugi glavni urednik. Zatekao sam list u dubokoj krizi, u komi, ostavio u punom procvatu. Smijem li na raèun toga reæi da sam i ja u jednom periodu (1985.-1988.) vodio i pokretao Danas, kojega je osnovao Joža Vlahoviæ (sa svojom ekipom)?
Neka caru pripadne carevo, Bogu božje, a meni što ostane.
Pita me, još, Ivo Jakovljeviæ jesam li zadovoljan njegovim ispravkom?
Jesam, omoguæuje mi da otklonim svaku sumnju u to da se hoæu okititi tuðim perjem i oduzeti slavu osnivaèa Danasa poštovanom kolegi Vlahoviæu i njegovoj ekipi. Ne oduzimam nikome ništa. Smijem li i od drugih, koje to još zanima, oèekivati isti odnos?
MIRKO GALIÆ
Zagreb

Povratak

AKTUALNO