hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tri kralja s Prisavlja

27.02.2003.

Ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Mirko Galiæ mjesecima je na svojem radnom stolu slagao prijave protiv Siniše Cmrka zbog luðaèkog ponašanja, divljaštva i maltretiranja, ali nitko se nije oglasio sve dok voditelj djeèaèkog lica nije brutalno prebio suradnicu Marijetu Jelenèiæ. Uèinio je to na snimanju emisije, pred nekoliko desetaka djece, uz lažnu ispriku i zakljuèak da ju je "trebao još jaèe udariti".
Godinama jedan drugi televizijski Siniša, ovoga puta Svilan, zapošljava i otpušta svoje suradnike, kreira vlastite poslovne ugovore, diže i spušta plaæe svojih novinara, uglavnom ponaša se kao da je Prisavlje njegovo vlastito leno. Unatoè tvrdnjama nadležnih urednika da je takvo njegovo ponašanje nedopustivo i umnogome protivno pravilima kuæe u kojoj radi, nitko do danas nije smogao snage uvesti red u Glamour Cafe.
Ipak, ni jedan od ovih prinèeva Prisavlja nije dorastao velikom majstoru, Denisu Latinu, instituciji HRT-a i osobi èije ovlasti sežu dalje i dublje od bilo kakve urednièke ingerencije. Latin odlazi dalje od pukog zapošljavanja i otpuštanja suradnika. On sudjeluje u kreiranju politike kuæe u kojoj je zaposlen, sudjeluje u dvorskim intrigama, ucjenjuje snimanjem emisije, nekažnjeno kritizira ravnatelja i poslovodstvo HRT-a, ukratko ponaša se kao istinski vladar Prisavlja.
Sve tri emisije, Cmrkov Turbo limach show, Svilanov Glamour Cafe i Denisova Latinica, obièajima su zaštiæeni proizvodi, imuni na bilo kakvo miješanje urednièke ili poslovne strukture, tko god ju imenovao. Sve su te emisije prave zlatne koke i miljenice javnosti te stoga imune na osnovna pravila ponašanja koja se — s manjim ili veæim uspjehom — nastoje primijeniti na ostale zaposlenike i njihove emisije. Cmrk maltretira, Svilan prkosi, Latin ucjenjuje, a svi šute.
Glasnogovornik HRT-a Krešimir Macan priznao je kako je na ponašanje Siniše Cmrka dugo bilo pritužbi suradnika, roditelja i djece koja sudjeluju u Turbo limach showu. Nekadašnji ogledni primjerak izvrsne djeèje emisije, toliko netipiène ostalim umnim kapacitetima HRT-a, u proteklih nekoliko mjeseci pretvorio se u konfliktnu osobu sklonu ispadima. Na žalost, Cmrku nije trebalo dugo da s rijeèi (primitivnih urlikanja i vrijeðanja) prijeðe na djelo (otpremanje suradnice na Traumatologiju).
Cmrka su nastavnici Osnovne škole Rogoznica nedavno prijavili Županijskom uredu za prosvjetu, oni pritužbu proslijedili Mirku Galiæu, ali na tome je stalo. Luckasti voditelj odjednom je po HRT-u poèeo lijepiti plakate pozivajuæi Damira Matkoviæa i Aleksandra Kostadinova na boksaèki meè, hoda Prisavljem odjeven kao Mickey Mouse ili s vatrogasnom kacigom na glavi. Damir Matkoviæ nije incident prijavio ravnatelju Galiæu jer je mislio da umjetnici imaju pravo na ekscese, a i znao je da uprava ovakve sluèajeve posprema pod tepih. Usmeno je tek obavijestio Vanju Sutliæa, pomoænika ravnatelja. Svejedno, takav tip, koji urla na djecu, glupira se i šakama prijeti urednicima sve to vrijeme, gotovo pola godine, uredno je snimao svoju emisiju. HRT je morao skupiti novac, ali i pokriti obraz.
Siniša Svilan, s druge strane, svoje malo carstvo èuva s puno veæom suptilnošæu. Zaštiæen 37-postotnom gledanošæu i velikim marketinškim prihodima, Svilan nesmetano angažira i otpušta suradnike, dijeli visoke plaæe svojoj supruzi, a nerijetko se i u samoj emisiji obraèunava s urednicima.
Damir Matkoviæ sastavio je nedavno debelu listu zamjerki na Svilanov raèun, proslijedio ju glavnoj urednici i ravnatelju, ali opet se ništa nije dogodilo. Matkoviæ je tada žestoko "nagazio" Svilana. Prigovorio mu je što samovoljno angažira suradnike, pa ih je u jednom trenutku naslagao èak 23, zamjerio mu zbog samovoljnog sklapanja sponzorskih ugovora, zbog manjka suvisle urednièke koncepcije i nabacanih priloga koji "veoma èesto izgledaju kao poèetnièke TV vježbe". Uglavnom, Matkoviæ je zakljuèio da se Svilan "uporno ponaša kao da za njega ne vrijede ama baš nikakva pravila kuæe, kao da je on osobno inkarnacija televizije u Hrvatskoj, a ne samo jedan od zaposlenika koji ima svoja prava, ali i obveze". I opet ništa.
Konaèno, mnogi su vodili bitku s Denisom Latinom, ali nisu je dobili. Zaštiæen aureolom najboljeg novinara srednje Europe i s desetak cenzuriranih emisija na lageru, Latin je od svojeg lika i djela izgradio spomenik. U posljednje vrijeme duboko se uvalio u prisavske obraèune, vrludajuæi od glavne urednice do ravnatelja, tražeæi za sebe najbolju poziciju. Prijetio je odlaskom iz emisije zato što mu Galiæ navodno nije želio ukljuèiti grijanje na Velesajmu, a s prezirom je odbio kritike bivših suradnika koje je iz emisije najurio preko noæi, s jednom SMS-okružnicom. Latinica je svetinja i takav status uživa u svim umnim prisavskim glavama: od samog Latina, preko glavne urednice do ravnatelja. Kod Latina ništa nije sveto: od tema kojima se bavi do novinara koji su u njemu do juèer vidjeli boga.
Treba li stoga èuditi što na Prisavlju vlada kaos? Što nema autoriteta, hijerarhije, što nitko ne poštuje kodeks ponašanja, niti uobièajene regule ponašanja? Što Cmrk pred oèima male djece tuèe svoje suradnike, Svilan skupo naplaæuje svoje negledljive priloge, a Latin se postavlja kao mjerilo svih stvari? Uf, (Hrvatska) televizija je teško pitanje.

Povratak

AKTUALNO