hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Spor æe riješiti pregled snimke sporne emisije

07.03.2003.

"LATINICA" PRED SUDOM

SPLIT — Videosnimka sporne "Latinice" pregledat æe se kao glavni dokaz krajem travnja u nastavku sudskog postupka protiv njenog urednika Denisa Latina i novinarke Ljubice Letiniæ koje je zbog klevete tužio poduzetnik iz Splita Jozo Parèina.
Popularna emisija HTV-a u kojoj su, prema tužbi, iznesene neistinite tvrdnje, objavljena je u ožujku prošle godine. U prilogu Ljubice Letiniæ navedeno je kako se Parèina na nezakonit i lak naèin dokopao vlasništva nad poslovnim prostorom u Marmontovoj ulici u Splitu, stoji u tužbi, te tako postao još moæniji i imuæniji. Tužbeni akt navodi i dio priloga u kojem je kazano kako se Parèina odluèio nasilno obraèunati s "Latinicom" tako što bi lomio ruke i noge te je svladao osiguranje HTV-a i došao do tzv. mramorne porte do koje je do tada jedino uspjela doæi osoba koja je pokušala atentat "Ljubicana bivšeg direktora HTV-a Mirka Galiæa.
U svojoj obrani pred sucem Opæinskog suda u Splitu na suðenju koje je nakon više odgoda konaèno poèelo u èetvrtak Denis Latin je prvo izjavio kako se ne smatra odgovornim za objavljivanje spornog priloga kojem nije autor, a nije niti glavni urednik HTV-a.
— Mislim da je kolegica Letiniæ obavila posao profesionalno. Gospodin Parèina je mogao, a može još i danas, ako se osjeæa uvrijeðenim, poslati demanti koji æe biti objavljen — kazao je urednik "Latinice".
Ljubica Letiniæ se kao i njezin urednik takoðer ne smatra krivom jer, kako je izjavila, emisija nije bila o Parèini, nego o korupciji gradskih vlasti vezanoj uz raspodjelu javnih prostora u Splitu. Snimali su u Marmontovoj ulici prostor bivšeg restorana "Ero".
— Iz prostora je izišla supruga Joze Parèine i gurnula mi telefon u ruku, a na liniji je bio sam vlasnik prostora koji se na taj naèin sam u ubacio u cijelu prièu. Želio mi je dati izjavu koja meni nije bila potrebna jer nisam radila prilog o njemu — izjavila je Ljubica Letiniæ.
Nakon tuženika saslušan je Jozo Parèina kao svjedok. Kako je izjavio, ne stoji tvrdnja da prilog nema veze s njim jer cijeli govori o njemu.
— Nisu snimali ispred prostora, nego unutra, a sam prostor nije tada bio u funkciji, veæ su se izvodili pripremni radovi za otvorenje. Nije istina da je moja supruga gurnula novinarki telefon u ruke, nego joj ga je dodao snimatelj koji je prvi razgovarao sa mnom. Posebno mi je zasmetao onaj dio u prilogu koji govori o tome da sam se obogatio preko noæi, a ja sam privatni poduzetnik 20-ak godina. Kada sam došao u zgradu HTV-a na Prisavlju, u dva navrata, nikada nisam prijetio, a to mogu posvjedoèiti zaštitari koji su bili tamo. Na prvom ulazu sam se javio i pokazao osobnu iskaznicu te sasvim normalno došao do mramorne porte. Dolazio sam tri puta, a svaki put bi me obavijestili da nema nikoga te sam vidio da nemaju volje za razgovor, a kamoli demanti — kaže Parèina.
Suðenje se nastavlja krajem travnja kada æe sukobljene strane zajedno s raspravnim sucem pogledati prilog "Latinice".

K. MARIÆ BANJE

Povratak

AKTUALNO