hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

I štrajkbreheri se prisjetili godišnjice

14.03.2003.

SPLIT – Ivan Ugrin, predsjednik Nezavisnog sindikata »Slobodne Dalmacije« i Dino Mikulandra, koji je bio njezin glavni urednik prije deset godina, juèer su u sali za sastanke splitskog dnevnika održali presicu »u povodu deset godina povratka novine èitateljima«. Za one »kraæega« pamæenja – juèer je u Slobodnoj obavljeno doista bizarno podsjeæanje na dan kada je prije deset godina desetak novinara i urednika splitskog lista okrenulo leða stotini kolega u štrajku, priklonilo se HDZ-ovim jurišnicima i u povijesti splitskoga dnevnika zauvijek ostavilo crnu »maæu«. Štrajkbreheri, o tim vremenima imaju vlastito mišljenje, a Mikulandra tvrdi da je to vrijeme »povratka novine èitateljima«.
    – Ja se èudim da nekim ljudima nije narastao nos kao u Pinokija. Od 13. ožujka 1993., kada je došla nova redakcija i uprava, mjesecima su se ponavljale notorne laži koje su onda zloporabom postale istine. Globus, Nacional, Slavica Lukiæ, Sanja Modriæ, Bajruši... oni su ponavljali prièe iz kuæne medijske radionice kako je naklada Slobodne 1993. bila 110 tisuæa primjeraka. No, kada sam došao na funkciju glavnog urednika u ožujku, nakon Kulušiæa, zatekao sam službenu nakladu od 64.676 primjeraka, rekao je Mikulandra, svodeæi najmraènije razdoblje povijesti Slobodne na prepirku oko naklade novine i to, da apsurd bude veæi, uzimajuæi za primjer nakladu iz ožujka 1993., u kojemu se od 8. do 13. dogaðao štrajk, u kojemu je pokojni Kulušiæ novinu potpisivao samo pet dana, a ostatak mjeseca sam Mikulandra.
    – Prikazivanje te novine kao nekakve mraènjaèke, prohadezeovske, ne znam kakve, takoðer nema veze s mozgom. To je uvreda za sve ljude koji su tada pisali za Slobodnu, a pisali Željko Žutelija, Sreæko Jurdana, Danko Plevnik, Stjepan Æujiæ, Radovan Stipetiæ, dr. Anðelko Milardoviæ, Igor Mandiæ, Vojko Mirkoviæ, Josip Joviæ, rekao je Mikulandra.
    – Kao što znate, u Slobodnoj prije nekoliko dana obilježeno je deset godina od štrajka koji se dogodio u kuæi, koji su organizirali Sindikat novinara i fantomska Udruga polagatelja prava na dionice. Prije dvije godine SDP je postavio Nadzorni odbor. Ista stvar se dogodila prije deset godina kada je HDZ postavio Upravni odbor. Ima samo jedna konstanta – to je Ilija Maršiæ koji je onda bio u Upravnom odboru i sada je u Nadzornom odboru, rekao je Ugrin. Valjda zbog toga što je u Slobodnu došao nakon sloma štrajka, u naletu »novih kadrova«, Ugrin se ne sjeæa da je Maršiæ bio jedan od dvadesetero zaposlenika s popisa izvješenog na porti Slobodne, kojima je bio zabranjen ulazak u zgradu. Tim su bizarnije njegove i Mikulandrine tvrdnje s juèerašnje presice da je nakon HDZ-ova puèistièkog zauzimanja Slobodne sve bilo mnogo bolje, a »tek dvoje-troje ljudi« stavljeno je na èekanje. Èinjenice, meðutim, kazuju da je samo u prvom naletu HDZ-ovom politikom dirigiranog ureðivanja i voðenja Slobodne, Upravni odbor s posla udaljio trideset èetvero djelatnika, meðu kojima i Mladena Krniæa, Zorana Ercega, Dražena Duila, Sreæka Lorgera, Ljubicu Vuko, Iliju Maršiæa...
    – Èujte, mi možemo ulaziti u te naše odnose koji su dosta roviti, ali za konkretne stvari trebalo bi pitati direktora, nikakvog mog supotpisa na tome nema. Bilo je apsolutno loših stvari, sigurno, ali ne znam tko je mislio da je ošteæen – tužio se. Želim kazati samo to da je, što se tièe redakcije, neistina da je naklada pala. Naklada je porasla, a što je Kutle, odnosno uprava kuæe tada radila, to je bilo potpuno odvojeno od redakcije, tvrdi Mikulandra.
    – Buduæi da je to poslovna tajna, ne bih vas time optereæivao, rekao je Ugrin tvrdeæi da se trenutna naklada novine »opasno približila granici od 50 tisuæa prodanih komada«. Komentirajuæi izjavu Maršiæa da u Slobodnoj da promjenom rukovodstva prije dvije godine nikomu nije pala vlas s glave, Ugrin je rekao kako to nije istina jer su otkaze dobili novinar Zoran Vukman i grafièar Tomislav Šuæur.
    – Pred Božiæ se pokušalo dati otkaz i Slobodanu Paparelli, èovjeku koji nije svojedobno bio za Kutlu. Ja sam, kao sindikalni povjerenik, ovo ljeto dobio upozorenje na moguænost otkaza zato što sam branio integritet pjesme »Marjane, Marjane« i ušao u polemiku s Krešimirom Dolenèiæem, rekao je Ugrin dodajuæi kako ga je otkaza spasila èinjenica da je sindikalni povjerenik.

Z. K.

Povratak

AKTUALNO