hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Sluèaj Paviæ« podijelio novinare

15.03.2003.

U oèekivanju završetka policijske istrage o podmetanju bombe pod automobil suvlasnika Europapress holdinga Ninoslava Paviæa, protekla je dva tjedna obilježila zanimljiva, ali i kontroverzna medijska polemika o uzrocima i povodima tog dogaðaja. Pojednostavljeno reèeno, na jednoj strani, na kojoj su pretezali svi novinari i kolumnisti EPH koji su se izjašnjavali o tom pitanju, našli su se zagovornici teze da je rijeè o napadu na medije i medijske slobode, i to prvenstveno na EPH i njegova izdanja, što je èesto zvuèalo kao prejudiciranje cijelog sluèaja. Na drugoj pak strani, koja je ostala u manjini, oglasili su se zastupnici teze da je prerano za takve zakljuèke, odnosno da to nije bio direktni napad na medije, veæ uzroke podmetanja bombe pod Paviæev automobil prvenstveno treba tražiti u obraèunu s njim osobno. No, najveæi broj novinara, barem javno, ostao je nijem.
   

Hrvatska zemlja slobode pisanja

Èinjenica da je polemika povremeno prerastala u otvoreni »rat« na medijskoj sceni, da se o tom dogaðaju u medijskim krugovima ipak više raspravljalo interno nego javno pa je ostalo nepoznato što novinari u cjelini, »zaštiæeni« od ureðivaèke politike izdanja u kojima rade, doista misle o podmetanju bombe pod Paviæev automobil i konzekvencijama tog èina, kao i o medijskim slobodama, naš list odluèio je provesti istraživanje meðu novinarima, kojeg je 12. i 13. ožujka obavila agencija »Puls«. Korištena je metoda telefonskog anketiranja na prigodnom uzorku od 30 novinara koji pišu za listove èiji je nakladnik EPH i uzorku od 90 novinara koji pišu u ostalim hrvatskim listovima. Buduæi da po aktima Hrvatskog novinarskog društva za potrebe istraživanja nije bilo moguæe dostaviti cijelu bazu novinara, uzorak je izraðen iz selekcioniranog dijela pa nije moguæe izraèunati pogrešku uzorka.
    Dakle, prema rezultatima istraživanja može se reæi da kada govore o novinarstvu u Hrvatskoj opæenito, novinari obaju uzoraka su u velikoj veæini skloni mišljenju kako se u Hrvatskoj može izvještavati slobodno, bez straha od moguæih negativnih posljedica bez obzira na temu. Napad na Ninoslava Paviæa nešto je više negativno utjecao na osjeæaj novinara èiji je nakladnik EPH da mogu pisati bez straha o »škakljivim« temama, te se oni u dosta veæoj mjeri osjeæaju uplašeni nego novinari ostalih listova èiji nakladnik nije EPH.
   
Sloge i podjele

Takvi rezultati se mogu povezati sa stavom veæine novinara iz EPH uzorka kako su motivi napada na Ninoslava Paviæa bili vezani uz natpise u tiskanim medijima u vlasništvu Europapress holdinga, dok su novinari iz drugog uzorka u veæini zakljuèili kako je napad motiviran poslovnim odnosima EPH odnosno gospodina Paviæa.
    Drugim rijeèima, dok 60 posto novinara izdanja EPH smatra da je bomba posljedica napisa u tiskanim medijima u vlasništvu te izdavaèke kuæe, a tek 20 posto podmetanje bombe vezuje uz poslovne odnose, kod ostalih novinara taj je odnos obrnut. Njih 60 posto bombaški napad vezuje uz poslovne odnose uz još 10 posto koji motive karakterizira kao privatne, dok pisanje u izdanjima EPH kao uzrok podmetanja bombe navodi njih 23 posto.
    Ukratko, hrvatski novinari u veæini nisu podmetanje bombe pod automobil Ninoslava Paviæa poistovjetili s napadom na sebe, pri èemu su ostali podijeljeni oko motiva tog èina zavisno od toga rade li u EPH ili nekoj drugoj izdavaèkoj kuæi. Zašto je to tako, odgovor je koji se može možda potražiti u nekom drugom istraživanju.

Povratak

AKTUALNO