hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Neistine iz Ministarstva vanjskih poslova: novinar je sve toèno napisao

26.03.2003.

U Novom listu od 19. ožujka 2003. objavljeno je reagiranje Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u kojem se napada tekst novinara S. V. koji je objavljen prethodnog dana. U tekstu koji je potpisao v.d. glasnogovornika Žarko Plevnik na grub naèin napada se novinara Novog lista zbog navodnih »neistina« i »insinuacija«, »sugeriranja« i »potpune laži«, a takav ton i naèin reagiranja sebi nikako ne bi smio dozvoliti jedan diplomat, ako je školovan.
    Ad hoc inicijativa za mir i nenasilje tjedan dana ranije je dogovorila termin predaje peticije graðana Rijeke upuæene Vladi Republike Hrvatske u kojoj se zahtijeva da hrvatska vlast obustavi sve vojne integracije s agresorima na Irak te da proglasi neutralnost za èitavo vrijeme agresije i okupacije Iraka. Kao što je novinar toèno napisao, peticiju smo trebali predati u ponedjeljak ministrici Gordani Sobol, a u vlaku na putu prema Zagrebu obaviješteni smo da æe nas primiti ministar Tonino Picula.
    U meðuvremenu je predaja peticije prebaèena za 14 sati kada nas je primila savjetnica ministra Andrea Feldman, o èemu je sve toèno napisao novinar. U reagiranju Ministarstva vanjskih poslova RH, tj. njegovog »istinoljubivog« glasnogovornika, kategorièki se pobija novinara izjavljujuæi:
    »Novinar tvrdi, što je potpuna laž, da su Licul i Drageljeviæ zadržani kako se ne bi sreli s ministrom koji je upravo ulazio u zgradu« te se dalje u reagiranju èak spominje da ministar Picula »ni fizièki nije mogao biti u zgradi, niti izbjegavati susret s rijeèkim izaslanstvom«.
    Neæemo komentirati tu izjavu, nego samo æemo kategorièki ustvrditi da nakon završetka razgovora s Andreom Feldman i pred ulazom u zgradu smo grubo bili odgurnuti na stranu jer je prolazio ministar Tonino Picula. Tom prilikom smo mu èak dobacili: »A nas niste mogli primiti!« Pored delegacije iz Rijeke s nama je bila i predstavnica zagrebaèkih mirotvoraca Slavica Fribec.
    U samom reagiranju ministarstva se tvrdi da je Picula prije ulaska u zgradu »vidjevši skupinu prosvjednika pred MVP-om,..... istima prišao i s njima razgovarao«. To je istina, zaista je Picula pozdravio zagrebaèke mirotvorce koji su ispred zgrade s antiratnim transparentima èekali da mi predamo peticiju. U svoj toj prièi apsolutno nam nije jasno kako ministar »ni fizièki nije mogao biti u zgradi«. Oèito smo bili u zabludi jer se radilo o njegovom duhu ili dvojniku, reagiraju za Ad hoc inicijativu za mir i nenasilje Rijeka-Fiume Oleg Drageljeviæ i Zoran Licul.

Povratak

AKTUALNO