hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Državnim odvjetništvom protiv istine

22.04.2003.

Država smatra da æe bacanjem novinara u tamnicu izvršiti svoj zadatak. Pritom, naravno, uopæe ne pomišlja na ljude èije su kuæe u blizini Dubokog Jarka. Naravno da ih nitko nije upozorio da su im pluæa možda puna opasnog plina, nitko im nije rekao da možda trebaju posjetiti lijeènika, niti im je osigurao specijalistièke preglede. No zato se svim silama pokušalo sakriti što se toga dana nalazilo u oblaku dima koji se dizao iz skladišta. Od javnosti je to krila bivša vlast, a mišljenju da su biraèi preglupi da shvate priklonila se i aktualna vlast.
    Stoga je možda i suvišno pitanje zbog èega taj dokument ova vlast odavno nije objavila i možda još sijaset sliènih dokumenata koji bi otkrili graðanima ove zemlje sve što im se godinama prešuæivalo zato što je netko svojedobno uživao lupati peèate s kojekakvim tajnama. I neka se više nitko ne èudi što Državno odvjetništvo u ovakvim sluèajevima ne provodi istragu nad svima koji su umješani u laganje i zataškavanje. U ovom bi sluèaju to bili najviši ljudi obrambenog sustava, od sadašnjeg naèelnika Glavnog stožera, pa do bivših i sadašnjih ministara obrane.
    Jer zbog èega se muèiti i zbog èega se zamjerati vlastima? Jednostavnije je novinara optužiti da je prekršio zakon time što je objavio nešto što nikada nije smjelo, niti ikada više smije postati bilo kakvom tajnom, a najmanje vojnom.

Povratak

AKTUALNO