hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Srbijanski »kralj zabavnog tiska« tužen zbog kraðe novina

08.05.2003.

Zagrebaèko izdavaèko poduzeæe Revije tužilo je prije više od pet godina Roberta Èobana zbog povrede autorskih prava i besramne kraðe novina.
Sudski spor vodi se na Trgovaèkom sudu u Novom Sadu uz brojna odgaðanja, a ovih dana oèekuje se presuda u korist zagrebaèkih Revija.
Radi se o sljedeæem. Èoban izdaje list Moja tajna, koji pod istim nazivom izlazi u Hrvatskoj u izdanju Revija još od 1994. godine. Osim imena lista, prekopirana (ukradena) je glava lista (logo), grafièki prijelom, koncepcija, pa èak su ukradene i fotografije, a tekstovi prevedeni. Ista stvar dogodila se i s Mojom romancom.
Glava lista uzeta je i Teni (naziv je promijenjen u Tinu). Tekstovi i fotografije, pa èak i ekskluzivni intervjui i Tene i Teena, èiji je izdavaè poduzeæe Revije, beskrupolozno se objavljuju u Èobanovim novinama Tina i Teen Story.
Neshvatljivo je da novinar Vjesnika, pišuæi panegirik srbijanskom izdavaèu, nije uoèio sliènost (u grafièkim elementima i nazivima listova èak identiènost) hrvatskih izdanja (èiji su izdavaè Revije, a tiskaju se u Vjesnikovoj tiskari!) s onima koje besramno potpisuje novosadski izdavaè.

STELLA BOGDANIÆ
direktorica i glavna urednica »Revija«

Povratak

AKTUALNO