hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Na HTV se vraæa Robert Knjaz

13.05.2003.

ZAGREB – U novoj ljetnoj shemi Hrvatske televizije od 29. lipnja do 1. listopada bit æe èak osamdeset posto premijernog programa, a u ostalih dvadeset posto reprizirat æemo najbolje iz jesensko – zimske sheme, najavila je optimistièno glavna urednica HTV-a, mr.sc. Jasna Ulaga Valiæ. Uz pregršt novih emisija, novost je i neprekidanje serija koje su se do sad prikazivale na malim ekranima, poput nekoliko sapunica i SF serijala »Zvjezdane staze«, a glavna urednica napominje da neæe biti ni kolektivnih godišnjih odmora pa æe se neke prestižne emisije, primjerice, »Latinica«, emitirati cijelo ljeto. Zabavna estradna emisija »Glamour Caffe« neæe se emitirati tijekom ljetnih mjeseci jer urednik Siniša Svilan ide na operaciju ramena i oèekuje se njegov poduži oporavak.
   

Razvoj domaæih »dokumentaraca«

Od domaæe produkcije, oèekuje se mnogo i od znanstvenog programa. Urednik radne jedinice Znanstveni, obrazovni i kulturni program Domagoj Božidar Buriæ radi na znanstvenom serijalu »Ludi rimski carevi«, a u èetiri emisije priprema prièe o Kaliguli, Neronu, Klaudiju i Komodu. Takoðer, prikazivat æe se Antologija domaæeg dokumentarnog filma s kraja prošlog stoljeæa. Brojni ljubitelji »starih majstora« imat æe se priliku podsjetiti na autore Branka Lentiæa, Krstu Papiæa, Bogdana Žižiæa, Zorana Tadiæa i Petra Krelju. Reprizirat æe se najbolje BBC-eve dokumentarne serije, a za lipanj je najavljeno pet novih epizoda »Tajanstvene Hrvatske« autora Gordana Stojiæa.
    – Taj program jedino možemo prodati svijetu i moja intencija je razvijati ga što više. Uostalom, na meðunarodnim televizijskim sajmovima prodajemo upravo naše dokumentarne serijale, naglasila je Ulaga Valiæ.
   
   
Velika prilika za »Na rubu znanosti«

Nakon mnogo zavrzlama i kontradiktornih izjava o prenošenju domaæih lakoglazbenih festivala, donešena je odluka da ih se prenosti ukupno jedanaest, to jest, što festivala, a što velikih open-air koncerata subotom u 21 sat na drugom programu.
    – Vraæamo tamburice i klape na male ekrane, objavila je glavna urednica HTV-a i napomenula da æe se svaki dan takoðer prikazivati novi nastavci popularnog »Oprah showa« te serije »Alf« i »Simpsoni«. Naglasila je još da tijekom ljeta ne prestaju s proizvodnjom ni obrazovni, ni znanstveni program, a veliku priliku æe dobiti popularno-znanstveni serijal »Na rubu znanosti«. Veæina najavljenih repriza, prikazivat æe se na treæem programu, a na drugom se oèekuju novi nastavci serija »Èarolija«, »Glavni grad«, »Frasier«, »Walker«, »Državnik novog kova« i »Zvjezdane staze«.
    Mjesec lipanj bit æe posebno zahtjevan za tehnièku ekipu HRT-a jer æe za vrijeme Papina boravka biti angažirane sve reportažne snage kako bi se maksimalno popratio treæi posjet Svetog Oca Hrvatskoj.
    Zanimljiv æe biti i ljetni projekt Joška Martinoviæa koji je uz svesrdnu podršku glavne urednice osmislio novu emisiju. On æe iz svih svojih dosadašnjih emisija izabrati najbolje priloge koje æe ponovno emitirati u kolaž emisiji »Još koji put«.
   
»Gušti su gušti« s Barbarom Kolar

Kao i svake godine, najviše se oèekuje od Zabavnog programa. Osim veæ spomenutih prijenosa velikih festivala i koncerata, zanimljiva æe biti i emisija Brune Kovaèeviæa – »Sendviè«. Svakog petka i subote, gledatelji æe sudjelovati u kreiranju programa i birati emisiju koju žele pogledati. Na jednom æe se mjestu konaèno postiæi suradnja svih televizijskih programa i gledateljima dati moguænost izora – što i kada gledati. Naveliko se zahuktavaju i pripreme oko djeèjeg Eurosonga, èiji je HTV i jedan od pet utemeljitelja, a naš æe se »Djeèji Eurosong« održati u zagrebaèkom klubu »Tvornica« 5. srpnja. Specifiènost tog natjecanja je da su djeca, u dobi do petnaest godina, autori tekta i glazbe te izvoðaèi. Nastavlja se uspješni serijal prošlogodišnjih zabavnih emisija »Dugo toplo ljeto«, a u emisiji »Idemo na zapad!«, urednik i voditelj Goran Miliæ u svom serijalu razgovara s poznatim svjetskim liènostima. Kasno naveèer na prvom programu oko jedan sat poslije ponoæi, poèinje ljetni noæni tv program, »Dva plus dva« što je izbor najboljih dvaju igranih filmova i dviju serija u proteklih godinu dana. Gledan nedjeljni termin dobio je show o hrvatskoj gastronomiji »Gušti su gušti« èija æe voditeljica biti Barbara Kolar, a urednica Vesna Karuza Podgorelec. Najveæa, pak, ljetna atrakcija, kako se oèekuje, bio bi povratak Roberta Knjaza na male ekrane. Ovaj talentirani autor pokrenut æe prvi HTV-ov reallity show »Vruæa patrola« koji æe se emitirati subotom u 22 sata. Èetiri izazovne djevojke krstarit æe jadranskim plažama i humoristièno oslikati kako se provode naši i strani turisti pod redateljskom palicom Roberta Knjaza i Siniše Hajduka.
    Griješiti je ljudski
    Odmaknukši se od teme ljetne sheme, Jasna Ulaga Valiæ osvrnula se i na gubljenje ingerencije nad Informativnim programom, suradnju s nekadašnjim najbližim suradnicima te medijskim napisima o njoj kao velikom cenzoru HTV-a.
    – Prema novom zakonu više nemam ingerencije nad informativno-politièkim programom i to mi je veliko olakšanje i nagrada Božja. Sad se konaèno mogu posvetiti proizvodnji kvalitetnog programa, a ne stalno biti u žrvnju izmeðu raznih interesnih sfera koje žele utjecati na informativni program HTV-a. Moj prvi odabir urednika nije bio najbolji, ali griješiti je ljudski i to je sve dio posla i dobitak novog iskustva koje æe mi biti vrijedno za buduæi rad i novo sastavljanje timova. Medijski napisi oko moje famozne uloge cenzora na HTV-u, a posebno zbog ne emitiranja promotivnog spota za prava homoseksualaca rijeèke lezbijske udruge »Lori«, nisu utemeljeni. Nisam nikakav cenzor, to je sve umjetno stvorena slika o meni. O emitiranju spota udruge »Lori« ili bilo kojeg drugog spota odluèuju zajedno marketing kuæe, poslovno vodstvo i program pa je nužna zajednièka odluka. Moja odluka odnosi se samo na sadržajni dio, a za financijske uvjete i pravila emitiranja, odgovorni ovi drugi. Svjesna sam društvenih pojava oko nas i razlièitih javnih istina pa bi bilo od mene glupo zatvarati oèi i pred tim fenomenom. Nekad mi se èini da ljudi namjerno stvore problem kako bi sami sebi napravili adekvatnu reklamu. Podmetanje o meni kao velikom cenzoru homoseksualnih tema i sadržaja došlo je i iz ove kuæe kako bi se o meni proširio negativni mit jer se mnogi nisu mogli pomiriti s èinjenicom da ne pripadam nijednom lobiju i da sam izabrana na ovu funkciju mimo ièijeg utjecaja i lobiranja, veæ samo na temelju vlastitih profesionalnih referenci, zakljuèila je glavna urednica Hrvatske televizije Jasna Ulaga Valiæ.

Vedran STRUKAR

Povratak

AKTUALNO