hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatski tisak bez odgovora na »baèenu rukavicu« Zmage Jelinèièa

14.05.2003.

Gospodin Milan Rakovac, istarski Zagrepèanin, u istom broju Vjesnika, takoðer u rubrici Stajališta javlja se tekstom naslova: »Istra, koja je pokazala da može vrlo mnogo: hrvatsko iskustvo i moguæa formula za Europu«.
Nije potrebno posebno predstavljati èitateljima Vjesnika predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) i potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku u Državnom zboru (parlamentu) Slovenije, Zmagu Jelinèièa. Podsjetimo se samo njegova prošlogodišnjeg »bisera«: »Fakat je da Jadransko more nije nikad bilo hrvatsko. (...) Sad kad se Jugoslavija raspala, potrebno je da se dogovorimo i o sukcesiji Jadranskog mora, jer Hrvatska ne može uzeti kompletno more, a potrebno je da se dogovore i kopnene granice. (...) Prije deset dana boravio sam u Beogradu, gdje sam o toj sukcesiji razgovarao s gospodinom Vladanom Batiæem, ministrom pravde SRJ, koji se slaže s tom idejom, pozdravlja je i podržava organizaciju meðunarodne konferencije koja æe biti održana u Beogradu«. (Novi list, 11. rujna 2002.)
Toj Jelinèièevoj eskapadi treba pridodati još jedan najnoviji ovoproljetni »èrni biser«. Naime, »povjesnièar« Zmago u razgovoru za Vjesnik (od 3. svibnja 2003.) uporno (se) ponavlja: »(...) Hrvatska nikada nije imala more, veæ ga je dobila nakon dezintegracije Jugoslavije. (...) Ako se ne možemo dogovoriti, tražimo cijelu Istru«.
Nevjerojatno (ali i žalosno istinito), kako, eto, niti na ovu posljednju »baèenu rukavicu« slovenskog politièara nema nikakvog odjeka u našem tisku. Tu, prije svega mislim upravo na spomenute, M. Rakovca i V. Luncera, dakako, i na naše povjesnièare, npr. akademika Petra Strèiæa.
Hrvatski politièki dužnosnici o tome æe se valjda udostojiti prozboriti koju tek post festum – negdje u poznu jesen. Naime, Jelinèiæ u Vjesniku daje još i ovu znakovitu, zabrinjavajuæu informaciju (sada veæ kao gotovu, dogovorenu stvar): »SNS najesen u Beogradu organiziran prvu meðunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i o pitanju bivših granica nekadašnje SFRJ«.
Iz same Jelinèiæeve izjave nikako nije razvidno hoæe li netko zastupati hrvatske interese i stavove na toj »meðunarodnoj konferenciji«, odnosno jesu li pozvani i neki naši predstavnici (službeni i državni)!
Jelinèiæev »alpski« pogled na naše Jadransko mor(j)e ostaje tako na dlaku isti, zapravo i dapaèe, postaje svake godine sve ultradesniji, jer »zajapureno« i »slavodobitno« urbi et orbi obznanjuje: »Tražimo cijelu Istru«.
Milan Rakovac u veæ spomenutom èlanku navodi da »Istra priprema, zajedno s Leksikografskim zavodom, Enciklopediju Istre«.
Mi nešto, eto, konaèno pripremamo i pišemo, dok neki »èez mejo« stvarno i uistinu efektno meðunarodno djeluju. No, Jelinèiè za divno èudo u zadnje vrijeme, treba reæi, postaje »široke ruke«, jer svojedobno je, uz Istru, svojatao i Rijeku.
Parafrazirajuæi Rakovca, pitam (se): Je li to možda moguæa formula za ulazak Istre, odnosno cjelokupne Hrvatske u Europu, via Zmago?!

GINO PRENC
dr. med, Zagreb

Povratak

AKTUALNO