hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Troje novinara Novog lista laureati HND-a

01.06.2003.

ZAGREB – Troje novinara Novog lista – Aneli Dragojeviæ, Boris Paveliæ i Daniel Kasap – nagraðeno je sinoæ prestižnim novinarskim nagradama za 2002. godinu koje tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo. Aneli Dragojeviæ dobila je nagradu u kategoriji vijesti za vijest o financijskoj aferi u »Rijeèkoj banci«. Boris Paveliæ nagraðen je za seriju reportaža »Probuðene demokracije« o zemljama u tranziciji, dok je nagrada za najbolju fotografiju u prošloj godini pripala Danielu Kasapu koji je ovjekovjeèio sukob policije i radnika »Željezare Sisak«.
    Nagradu »Otokar Keršovani« za životno djelo dobio je filmski i televizijski snimatelj Mihail Ostrovidov.
    Nagraðeni su još Branka Stipiæ, Zlatko Šimiæ i Inoslav Bešker iz Jutarnjeg lista, Slavica Lukiæ iz Globusa, Ivica Grèar iz Poslovnog tjednika, Darija Grin s Hrvatskog radija, Josip Šariæ, Ivana Petroviæ i Sanja Pražen s HTV-a, te Robert Zuber i Mate Radeljiæ koji sada rade na Novoj TV.
    Priznanje »Milan Grloviæ« za izniman doprinos u radu Hrvatskog novinarskog društva dobili su glavni urednik Varaždinskih vijesti Ernest Fišer, novinar Franjo Kiseljak i umirovljeni novinar Geza Stantiæ.
    Nagradu »Veselko Tenžera« za unapreðenje novinarskog izraza za 2002. dobio je Ðermano Senjanoviæ-Æiæo.
   

Dosta nam je više tih Krleža!

Sinoænjoj sveèanosti prethodila je izvanredna Skupština HND-a gdje je uz ostalo reèeno da se obrazovna struktura Hrvatskog novinarskog društva popravlja. Veæ imamo petnaestak doktora znanosti, a da bi se taj prosjek još popravio pobrinula se veæina prisutnih èlanova izglasavši odluku da punopravnim èlanom toga društva više neæe moæi biti nitko tko nema visoku struènu spremu. Iako je bilo onih koji su umjesto takvog rješenja  predlagali da novinar koji nema taj stupanj obrazovanja nakon dvije godine rada može postati redovni èlan ukoliko o svom trošku položi struèni test opæeg obrazovanja i pismenosti, brojniji su bili protivnici takve ideje. Dok su prvi tražili da se ne postavljaju tako kruti kriteriji, prema kojima èlan ne bi mogao biti ni Miroslav Krleža, drugi su se energièno usprotivli.
    – Tome treba jednom stati na kraj! Dosta nam je više tih Krleža – vikao je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubièiæ, dok je istim tonom Oliver Dražiæ s HTV-a ustvrdio da si »HND više nikada ne smije dopustiti da primi u punopravno èlanstvo nekoga sa srednjom struènom spremom«.
   
Tekstovi kao autorsko djelo

Skupština je juèer usvojila i novi Statut HND-a prema kojem je Središnji odbor i dalje jedno od tijela toga društva, iako je bilo i prijedloga da se ono ukine. Središnji odbor, uz èlanove Izvršnog odbora, èine predsjednici županijskih vijeæa i predsjednici ogranaka s više od 50 èlanova. Meðu ostalim, novim se Statutom propisuje da predsjednik i potpredsjednici HND-a mogu tu dužnost obnašati najviše dva mandata uzastopce, ali da i predsjednici redakcijskih ogranka to mogu biti samo dva mandata.
    Takoðer je zakljuèeno da æe HND javno zatražiti da se tekstovi novinara ponovno tretiraju kao autorsko djelo, kako bi ostvarivali olakšice kod obraèuna poreza. U dijelu zakljuèaka koji se tièu Pravilnika o radu Novinarskog vijeæa èasti Skupština je izbacila stavak prema kojem se blaža opomena novinaru koji povrijedi Kodeks ili Statut ne bi objavila, pa æe tako ubuduæe svaka opomena novinarima, pa i ona najblaža, biti objavljena u glasilu HND-a "Novinar".

Povratak

AKTUALNO