hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nikola Kristiæ je privremena elementarna nepogoda

21.06.2003.

Emisija Forum, Informativnog programa HTV-a koja se emitira uživo, proteklog utorka "otišla" je u eter bez potpisa urednika tog programa Nikole Kristiæa, koji je, pogledavši Forum koji se bavio medijskim zakonodavstvom i privatizacijom Treæeg programa HTV-a, naredio da ga se skine s odjavne špice.
"Najveæi problem bio je prilog Sivije Luks koji je, po mojoj procjeni, katastrofa. Ja nisam ni znao da æe kao takav i biti u emisiji. Prilog je bio o samoj Silviji Luks, a ne o neèem drugom, što je u emisiji tipa ’Forum’, nedopustivo. I gosti su se smijuckali kada su ga gledali. "Silvija"SilvijaNisam ni znao koji æe gosti doæi, jer sam imao jednu informaciju, a onda su se pojavili drugi ljudi", objašnjava Kristiæ zbog èega nije htio "potpisati" Forum urednice Hloverke Novak-Srziæ koja ga je, izgleda, i ovaj put zaobišla.
No, kako još jednom napominje Kristiæ, najviše je nezadovoljan razgovorom Silvije Luks sa senatoricom J. Durrieu, predsjednicom komisije za monitoring zemalja u tranziciji. Podsjetimo, Kristiæ i Luks su imali prije i te kako neugodnih sukoba oko (ne)shvaæanja televizijskog novinarstva.
"Ja s njime nemam sukob, a on ima sukob sa svima i sam sa sobom. Što se tièe moga priloga u ’Forumu’ on je odlièan i profesionalno je napravljen. Ja se samo mogu smijati tome što Kristiæ govori i žao mi je što on prilog nije razumio, ali ja mu nisam ni mama ni tata da ga uèim u životu", govori Silvija Luks, napominjuæi da je Kristiæ privremena elementarna nepogoda za novinarstvo. Dodaje i da je pravo Hloverke Novak-Srziæ što æe staviti u svoju emisiju, navodeæi da ona ipak ne bi pozvala neke goste koje je pozvala Hloverka.
A što kaže urednica spornog Foruma?
"Nisam ni gledala odjavnu špicu, ali nisam njemu ni morala javiti da imam prilog Silvije Luks. Oko toga mi nismo ništa raspravljali. Uzela sam što mi je bilo ponuðeno, a Kristiæ nije ni znao da ide prilog, to uopæe nije ni praksa. Nikoli Kristiæu kažem koja je tema, gosti, a Silvijin prilog je bio dobar, ali trajao je šest minuta pa je moja jedina primjedba da je bio predugaèak", kaže Hloverka Novak-Srziæ, navodeæi da je za nju sukob izmeðu Kristiæ i Silvije Luks, besmislen. Govori da odlièno suraðuje s Kristiæem s kojim nema nikakvih sukoba.
"Što bi on trebao sve pregledati, pa nije on cenzor. Ja sam autor, a on moj nadreðeni urednik", kategorièna je Srziæ kojoj nije jasno iz èega se prave problemi.

Piše Saša JADRIJEVIÆ TOMAS

Povratak

AKTUALNO