hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kajin: Graditelji peru novac podzemlja!

16.07.2003.

Zapitao je da li se odustalo od novca koji je iznesen iz zemlje, kao što se odustalo od revizije pretvorbe i privatizacije, koje su, po njemu, takoðer oblik pranja novca.
Po ocjeni HDZ-ovca Vladimira Šeksa, taj je zakon stožerni u suzbijanju korupcije, a HSS-ovac Ante Markov istièe da je pranje novca golema prijetnja financijskim institucijama koja narušava demokratsku strukturu društva.
Zakon o sprjeèavanju pranja novca, prema objašnjenju zamjenika ministra financija Damira Kuštraka, ima tri cilja - uæi u trag financiranju terorizma, trgovini drogom i ljudima i utvrditi odakle dolazi "prljavi novac" koji nastaje kriminalnim "Zastupniciaktivnostima. Ured za sprjeèavanje pranja novca bilježi sumnjive transakcije, dok druga tijela države moraju procesuirati takva kaznena djela.
Ljubo Æesiæ Rojs upozorio je da je to samo farsa kojom se zamagljuju oèi, jer su pojedinci koji su iznijeli novac iz zemlje ozakonili to što su radili, a isto se radi i danas. Istaknuo je da aktualna vlast nije imala volje obraèunati se s tim vidom kriminala, te da je na snazi sprega izmeðu bivše, sadašnje, ali i buduæe vlasti. Kao ilustraciju pranja novca naveo je brodogradilište Viktor Lenac, te istaknuo da je tu oprano milijardu kuna, i to preko tvrtki kæeri, koje postoje i u Tel Avivu.
Josip Leko (SDP) je napominuo da je borba protiv pranja novca ujedno i borba protiv meðunarodnog terorizma, te se založio za uvoðenje poreznih kartica.
Zakon o elektronièkim medijima podržali su zastupnici vladajuæe koalicije dok su ga oporbenjaci žestoko napali jer smatraju da se donosi samo zbog privatizacije Treæeg programa Hrvatske televizije. Dorica Nikoliæ (HSLS) najavila je da HSLS neæe podržati predloženi zakon, koji je nazvala "zakonom za olovna vremena", optuživši koalicijsku vlast da ga donosi zbog kontrole nad vlasnicima medija.
Damir Kajin (IDS) istaknuo je da ne misli da se ovim zakonom vraæaju "olovna vremena", ali da je zakon loš i da bi trebao iæi u treæe èitanje.
- Jasno je da æe onaj koji preuzme treæu televizijsku mrežu, a znamo koje su to kompanije u Hrvatskoj, na neki naèin preuzeti i vlast u Republici Hrvatskoj. Usudio bih se reæi da ponuda Tvornice duhana Rovinj, Hrvatskog Telekoma i News Corporationa Roberta Murdocka, preko tvrtke Rovita, upravo formira tu privilegiranu poziciju. I gotovo da se i zakon piše da bi ta grupacija preuzela treæu televizijsku mrežu - rekao je Kajin.
Klub SDP-a podržao je predloženi zakon, a Mirjana Didoviæ istaknula je da se prvi put uvode odredbe o regulaciji vlasništva prema kojima se ne dopušta da vlasnik elektronièkog medija ima koncesiju na državnoj ili lokalnoj razini iznad odreðenog postotka, a da ima udio i u dnevnim novinama i obratno.

Anita BELAK-KRILE
   

Povratak

AKTUALNO