hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Smišljeni pamflet utemeljen na fotografijama s druženja«

13.09.2003.

Šeparoviæu tužbu zbog klevete i povrede èasti i ugleda, podigao povodom navoda objavljenih u spomenutom tjedniku 30. sijeènja 2001. godine.
U tekstu Mladena Pleše, pod naslovom »Otkrivena korupcija u pravosuðu«, izmeðu ostalog stoji »Bivši ministar Zvonimir Šeparoviæ i ustavni sudac Ivan Mrkonjiæ primali su mito od Prve obrtnièke štedionice.«
Pleše je u svoju obranu naveo kako je do svih podataka i dokumenata korištenih u tekstu došao kontaktirajuæi s nekoliko službenika štedionice, a razgovarao je i sa suvlasnikom, Nijemcem Seigfriedom Einhellihgom koji mu je tvrdio kako je drugi suvlasnik »POS-a«, Ante Pocrnja štedionici nanio štetu od 20 milijuna njemaèkih maraka. U Plešeovu tekstu navedeno je da je Pocrnja davao donacije i povoljne kredite mnogim sucima i pravosudnim djelatnicima, a objavljen je i raèun koji pokazuj kako je »POS« platila avionsku kartu Zvonimiru Šeparoviæu na liniji Zagreb - Split. Takoðer je objavljena fotografija s jedne proslave na kojoj zajedno sjede sudac Mrkonjiæ, Šeparoviæ i Pocrnja.
Zvonimir Šeparoviæ je izjavio kako je rijeè »o jednom smišljenom pamfletu, koji se gradi na fotografijama sa jednog druženja«. On je takoðer naveo kako je Ante Pocrnja »zaljubljen u pravo«, te da je volio biti okružen pravnicima, odvjetnicima i sucima. Zbog te Pocrnjine ljubavi, Šeparoviæ je, tvrdi i jednom ili dva puta noæio u njegovoj kuæi na moru. Avionsku kartu, bivši ministar tvrdi nije on dobio veæ njegova supruga novinarka HTV-a Branka Šeparoviæ, ali se ne sjeæa u kojim je to okolnostima bilo.
»Neutemeljeno je na temelju svega navedenoga imputirati korupciju u pravosuðu«, rekao Šeparoviæ.
Na raspravi zakazanoj za 16. listopada, kao svjedoci æe biti saslušani Ante Pocrnja i Siegfried Einhellig.

Dragan Grdiæ

Povratak

AKTUALNO