hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

I »Glas Koncila« poèeo predizbornu kampanju

19.09.2003.

ZAGREB, 18. rujna – Redakcijski komentar »Na potezu su politièari« u posljednjem broju Glasa Koncila osvrnuo se na peticiju za zakonsku zabranu rada trgovina nedjeljom, koja je ovih dana predana Vladi. Peticiju je potpisalo oko 300.000 graðana, a premijeru Ivici Raèanu osobno predali su je predstavnici Hrvatskog Caritasa i Franjevaèkog instituta za kulturu mira, inicijatori peticije.
Koncilov komentar ponajviše se bavio izjavom premijera Ivice Raèana, koji se založio za destimulaciju, a ne za zabranu rada nedjeljom, upitavši ne vjeruje li Raèan više u obraæenje ljudi, nego u snagu zakona.
Da je pitanje više retorièke i ironiène prirode, pokazuje veæ sljedeæa tvrdnja, da takvi stavovi premijera »otkrivaju da ipak postoje neki, doduše neoèitovani, razlozi zbog kojih ne bi trebalo oèekivati da æe promjena zakona o trgovini proæi i uspjeti bez poteškoæa«. U nastavku teksta istièe se da postojeæi državno-pravni sustav, »da bi omoguæio ispunjenje interesa odreðene skupine, tolerira grubo kršenje elementarnih ljudskih prava«.
Time je Koncilov komentator veæ prejudicirao daljnju sudbinu peticije, svrstavši premijera (na osnovi premijerova osobnog mišljenja, a ne službenog stava èitave Vlade) i Vladu, na stranu interesnih skupina, a protiv biraèa koji su potpisnici peticije. Time je jedna humana inicijativa grubo iskorištena za predizborne provokacije i insinuacije, a razlozi su joj i više nego oèiti. Jer, u zakljuèku svog komentara autor sugerira èitateljima da bi svrstavanje politièara na stranu profitera radom trgovina nedjeljom i blagdanima, odnosno protiv izrabljivanih zaposlenika, moglo postati glavnim kriterijem po kojem æe biraèi razlikovati politièare koji služe opæem dobru od onih koji služe interesima pojedinih skupina.
Ne samo da jednu crkvenu inicijativu (kojoj ne odrièemo osnovanost, o èemu smo veæ pisali) lakonski proglašava neprijepornim opæim dobrom, veæ i providnom logikom upuæuje èitatelje u to koji su politièari »na strani opæeg dobra« i za koga bi, dakle, na sljedeæim izborima trebalo glasovati.
Nema sumnje da je Glas Koncila veæ poèeo svoju predizbornu kampanju. Doduše, još se nije oèitovao o tome èijim interesima služi, ali je sasvim jasno dao do znanja protiv èijih se bori.
Gordan Pandža

Povratak

AKTUALNO