hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kurjakove prijetnje i bijeg od novinara

26.09.2003.

Nakon dvosatnog boravka kod istražnog suca Zdenka Konjiæa, ugledni se lijeènik spuštao niz stepenice suda gdje ga je èekao veliki broj novinara i fotoreportera, a zatim je - na zaprepaštenje okupljenih kolega - poèeo trèati ulicom, prvo u jednom, a onda u drugom pravcu. Fotoreporteri su ga slijedili, a kada se u bijegu poskliznuo, najbliži mu je bio fotograf Boris Beribak kojemu je Kurjak priprijetio: “Gospodine, udarit æu vas!”
Ovaj je incident zasjenio sve ostalo na prvom roèištu, buduæi da se istražni postupak radi zaštite pacijentica odvija u tajnosti, pa istražni sudac Konjiæ nije htio davati nikakve izjave.
Na roèištu se pojavila i doc. Sanja Kupešiæ koju zastupa odvjetnik Anto Nobilo, a umjesto Kurjakove supruge Biserke Funduk-Kurjak, koja se isprièala radi bolesti, došao je njezin zastupnik Èedo Prodanoviæ. S Kurjakom je bio odvjetnik Nenad Vidoviæ iz ureda Silvija Degena.
Neslužbeno doznajemo da je Kurjak pred istražnim sucem uglavnom govorio o svojim znanstvenim uspjesima i titulama, te je nabrajao funkcije koje ima u raznim strukovnim domaæim i meðunarodnim organizacijama. Kurjak je negirao bilo kakvu vezu s kaznenim djelima za koje ga se sumnjièi, te je izjavio da se on uopæe ne bavi takvim stvarima i da je prvenstveno radio na održavanju trudnoæa.
Kupešiæ se, prema neslužbenim informacijama, branila šutnjom.
Uz braèni par Kurjak i doc. Kupešiæ, za kazneno djelo nedopuštenog presaðivanja dijelova ljudskog tijela po èlanku 242. sumnjièi se i biologa Ernesta Suchaneka iz klinike u Petrovoj i Kurjakova bivšeg suradnika dr. Erdena Radonèiæa koji su trebali biti saslušani u petak. Radonèièev odvjetnik Mitko Naumovski izjavio nam je da je to roèište odgoðeno, a održat æe se oko 10. listopada.

N. ŠKARIÈIÆ
   

Degenova kaznena prijava protiv naše novinarke

Kurjakov odvjetnik Silvije Degen je podnio kaznene prijave za neovlašteno prisluškivanje protiv novinarke “Slobodne Dalmacije” Nataše Škarièiæ, novinarke “Globusa” Renate Ivanoviæ i ginekologa dr. Alberta Despota. Degen je za “Slobodnu” izjavio da je to uradio na izrièito inzistiranje prof. Kurjaka, te da je podnio i dvije kaznene prijave za odavanje lijeènièke tajne protiv Despota i dr. Erdena Radonèiæa.

Povratak

AKTUALNO