hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Galiæ "vezao" najprofitabilnije

09.10.2003.

Ravnatelj (iako privremeni) HRT-a Mirko Galiæ ima diskrecijsko pravo sklopiti posebne ugovore s autorima èije su emisije gledane i profitabilne. Zna se da su razgovori s nekima od njih voðeni poèetkom rujna, ali tada su stali. Èekalo se, naime, da rukovodstvo kuæe konaèno donese novi pravilnik o plaæama pa da se razgovori s "profitabilnim autorima" nastave. Svi oni o èijim se imenima špekuliralo - Goran Miliæ, Siniša Svilan, Denis Latin, Aleksandar Stankoviæ i Joško Martinoviæ - decidirano su tvrdili da o nastavku pregovora s Galiæem nemaju pojma.
    
Meðutim, dan uoèi Dana neovisnosti, Mirko Galiæ potrudio se izredati spomenutu petorku na razgovor. Prièa se kako su svi više nego zadovoljni postignutim dogovorom iako nije rijeè, kako se nagaðalo, da æe uz plaæu dobivati postotak od marketinga ostvarenoga u emisiji. Naime, pet za sada najgledanijih i marketinški najbolje pokrivenih HTV-ovih autora sklopilo je trogodišnje ugovore koji im jamèe mnogo veæi koeficijent pri izraèunu plaæe toliko dugo dok se njihove emisije emitiraju (dakle ne i tijekom ljetne stanke) i dok su visoko na ljestvici gledanosti.
    
Isto tako, prema tom ugovoru mogu, umjesto sadašnjih, napraviti neki sasvim novi TV proizvod. Kljuèno je da što god "petorica" radila to bude gledano i ima mnogo marketinških minuta. Iako su neki od autora prosvjedovali zbog toga, plaæe njihovih suradnika, nisu poveæane.
    
Isto tako nagaðalo se da æe se u "vlak posebnih ugovora" nastojati ukrcati i mnoge tv-legende, no to se nije dogodilo. Iako ni oni nisu u istome košu s "obiènima", za njih su smišljeni posebno visoki koeficijenti 16, odnosno 17.

Povratak

AKTUALNO