hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatska u posljednje dvije godine napravila mnogo na poboljšanju turistièke ponude

13.10.2003.

ZAGREB, 12. listopada - »Turizam je grana privrede gdje mnogi vide svoju šansu, pa tako i Hrvatska, kojoj je turizam glavna privredna grana, a turistièki novinari su ti koji mogu pridonijeti da se on još bolje razvije«, kazao je u nedjelju hrvatski predsjednik Stjepan Mesiæ na otvorenju 46. kongresa Meðunarodne federacije turistièkih novinara (FIJET) u zagrebaèkom hotelu »Sheraton«.
»Nakon ratnih godina, napokon je došlo vrijeme da se turizam promovira u miru. Turizam je vrlo bitan i za razvoj svih dijelova Europe, a Hrvatska æe do 2010. godine završiti izgradnju autocesta, što æe gostima iz Europe olakšati dolazak automobilom do Jadrana«, kazao je Mesiæ.
Ministrica turizma Pave Župan-Ruskoviæ naglasila je da je Hrvatska u posljednje dvije godine napravila mnogo na poboljšanju turistièke ponude. »Kljuènu ulogu u promicanju hrvatskog turizma odigrali su upravo turistièki novinari koji su svoje èitatelje uvjerili da je Hrvatska atraktivna i sigurna destinacija«, naglasila je ministrica.
»Ne želimo više graditi velika betonske graðevine, nego male hotele koji æe biti usklaðeni s tradicionalnom arhitekturom. Osim otoka, Hrvatska ima i velike moguænosti u razvoju kontinentalnog turizma, èemu æe svakako pridonijeti i izgradnja autocesta. Namjeravamo privuæi i što više gostiju iz dalekih zemalja, a poveæanje broja gostiju iz SAD-a je važan podatak«, rekla je.
Predsjednik FIJET-a i èlan tuniškog parlamenta Tijani Haddad rekao je da je poèašæen nazoènošæu hrvatskog predsjednika, jer je to jedini državnik koji je u proteklih 50 godina, koliko FIJET postoji, nazoèio njihovu kongresu.
Dobrodošlicu su sudionicima Kongresa zaželjeli pomoænik direktora Hrvatske turistièke zajednice Milo Sršen, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ, novinarka Hrvatskog radija Tina Eteroviæ-Èubrilo, koja je i predsjednica hrvatskog ogranka FIJET-a, te Vjesnikov novinar Pero Gabriæ.

Ivan Smirèiæ

Povratak

AKTUALNO