hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Žuvaniæ je sve znao

18.10.2003.

Kao svoj neoboriv alibi Debaniæ je novinarima podijelio preslik dopisa (s povratnicom Hrvatskih pošta) datiranog 22. srpnja ove godine kojim izvješæuje ministra Žuvaniæa o ponudi Divana. Debaniæ je posebno upozorio da, po novom Zakonu o telekomunikacijama, koji je stupio na snagu još 1. kolovoza, više ne stoji obveza raspisivanja javnog natjeèaja radi dodjele koncesije, nego je rijeè o administrativnoj dozvoli koja može biti izdana ne jednoj nego i veæem broju tvrtki, ako su spremne prihvatiti rizik tržišta. Buduæi da Hrvatski sabor nije imenovao Agenciju za telekominkacije i njezinu petoèlanu upravu, sadašnje Vijeæe i Zavod za telekomunikacije imperativno moraju nastaviti rad kako ne bi nastao vakuum, objašnjavao je Debaniæ.
Èinjenica da je spomenuta dozvola dodijeljena samo dva-tri dana prije raspuštanja Sabora, za Debaniæa uopæe nije sporna. Divan je svoju ponudu dostavio poèetkom srpnja, spreman je investirati 55 milijuna eura i svi bi morali biti zadovoljni što postoje takvi ulagaèi, komentirao je Debaniæ odluku koju su navodno podržala èetiri od sedam èlanova Vijeæa. Osobno se osjeæa i moralno i etièki èist, novinari i javnost mogu dobiti na uvid svu dokumentaciju nakon što struène službe ispišu dozvolu, obeæao je Debaniæ. Iza Divana stoji domaæi partner Ingra, dolari amerièke kompanije New World Capital i tehnologija tvrtke Lucent koja je meðu pet najpoznatijih svjetskih proizvoðaèa komunikacijske opreme, nabrajao je Debaniæ.

B. BABIÆ
   

Dnevni red se nikada ne precizira

Nikada u pozivu za sjednicu Vijeæa nismo precizirali dnevni red, princip rada bio je da se stavi tek formulacija "donošenje odluka o predmetima u postupku" - ovako je Debaniæ odgovorio na izravan upit o tome je li toèno da èlanovi Vijeæa nisu znali o èemu æe odluèivati. Višekratno je ponavljao kako je Vijeæe nezavisni regulator izravno odgovoran iskljuèivo Hrvatskom saboru i da nema potrebe iæi u Banske dvore davati objašnjenja.
Ekipa poslana iz matiènog ministarstva radi upravnog nadzora nije naišla na zakljuèana vrata u Vijeæu, nego nema što raditi dok dozvola ne bude ispisana, a za to treba desetak dana, uzvraæao je na novinarske upite Debaniæ, istièuæi kako zbog obveza i kratkoæe roka o odluci Vijeæa nije izvijestio ne samo javnost nego i tvrtku èija je ponuda prihvaæena. To se trebalo dogoditi sljedeæega ponedjeljka, ustvrdio je Debaniæ, odbacujuæi ocjene da je cijeli postupak odraðen apsolutno netransparentno.

Žuvaniæ: Što ne možemo mi, moæi æe MUP

ZAGREB - "Izdavanje sporne dozvole za novog operatera u fiksnoj telefoniji potvrðuje da Debaniæ i Ante Dodig privatiziraju institucije od državnog znaèenja. Debaniæ se u ovom konkretnom sluèaju ponaša kao da je rijeè o njegovoj privatnoj tvrtki i dva dana odbija dati na uvid dokumentaciju Ministarstvu i ljudima koji su poslani radi upravnog nadzora. Inzistirat æemo na uvidu, ne dopusti li ga Debaniæ, mislim da je nužno ukljuèivanje Ministarstva unutarnjih poslova koje æe imati jaèe argumente nego Ministarstvo pomorstva, prometa i veza", ovako na Debaniæeve prozivke odgovara resorni ministar Žuvaniæ. "Ministarstvo pozdravlja dolazak novih operatera, ali ne na ovako netransparentan naèin", istièe Žuvaniæ.

Povratak

AKTUALNO