hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sloboda medija u Hrvatskoj rapidno pala

21.10.2003.

U drugom takvom izvješæu Reportera bez granica Hrvatska u regiji po slobodi medija stoji bolje samo od državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je svrstane na 85. mjesto.
     Niže je rangirana i od Albanije (34.), BiH (37.) i Makedonije (51.), kao i od Slovenije (20.).
    Dok je prošle godine Hrvatska po slobodi medija bila na 33. mjestu, ove godine 69. mjesto dijeli s Tanzanijom.
     Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luciæ izvješæe drži neutemeljenim i sramotnim rezultatom kolonijalistièkog pristupa.
    - Od Vladivostoka do Trsta jedino Slovenija ima kompletnije i suvremenije medijsko zakonodavstvo od Hrvatske. Ne cvjeta u nas samo cvijeæe, ali izvan pameti je da se u godinu dana situacija toliko pogoršala - ogorèen je Luciæ.
     Da su ta izvješæa loša, potkrepljuje i èinjenicom da je Hrvatska lani bolje rangirana od Italije - samo zbog Berlusconija. Jedino meritornom drži Europsku novinarsku federaciju. Prvo mjesto, kao i lani, dijele Finska, Island, Nizozemska i Norveška, a posljednje, 166., zauzela je Sjeverna Koreja.
     Najteža je situacija sa slobodom medija, kao i prošle godine, u Aziji. Najteža situacija u Africi utvrðena je u Eritreji (162.).
    Zemlje Europske unije dobro su ocijenjene, izuzevši Italiju i Španjolsku. Italija (53.), kao i prošle godine, najgora je od svih zemalja èlanica EU. (H)


Povratak

AKTUALNO