hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Suèeljavanje Raèana i Sanadera moguæe samo na županijskim televizijama

23.10.2003.

ZAGREB, 22. listopada - Ivica Raèan i Ivo Sanader, predsjednici SDP-a i HDZ-a, dviju najjaèih stranaka u Hrvatskoj, tijekom službene izborne kampanje ne mogu se suèeliti i predstaviti javnosti svoje projekte putem programa televizijskih kuæa s nacionalnom koncesijom. To proizlazi iz Pravila o postupanju elektronièkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe, što ih je Hrvatski sabor prihvatio 16. listopada.
No, ta se pravila mogu zaobiæi. Eventualno suèeljavanje Sanadera i Raèana moguæe je pred kamerama televizije sa županijskom koncesijom za koju Pravilnik ne vrijedi. Dakle, suèeljavanje može organizirati televizija koja ima županijsku koncesiju, a nedugo zatim program mogu preuzeti ostale televizije s takvom koncesijom.
Time bi bila »pokrivena« cijela zemlja, ili njen veliki dio pa bi biraèi mogli vidjeti suèeljavanje dvojice glavnih suparnika na izborima.
U Pravilima piše da æe se po jedan predstavnik svih istaknutih lista u pojedinoj izbornoj jedinici meðusobno suèeljavati u toj izbornoj jedinici, i to u posebnim poslijepodnevnim TV emisijama.
Raèanovo i Sanaderovo suèeljavanje pred TV publikom nije moguæe ni po tom pravilu jer æe Raèan biti nositelj SDP-ove liste u prvoj izbornoj jedinici, a Sanader HDZ-ove liste u desetoj jedinici.
Redoslijed nastupa za iznošenje programa u elektronièkim medijima s nacionalnom koncesijom utvrdit æe se ždrijebom u posebnoj emisiji uoèi poèetka izborne promidžbe, uz nazoènost predstavnika politièkih stranaka, koalicija, nositelja neovisnih lista i kandidata za zastupnike manjina te Državnoga izbornog povjerenstva i Etièkog povjerenstva.

Dada Zeèiæ

Povratak

AKTUALNO