hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Poèelo je, poèelo!

02.12.2003.

A jedan od prvih koji je posegnuo za cenzorskim škarama u novonastalom politièko-medijskom ozraèju je Damir Matkoviæ, nekad poznatiji kao borac za slobodu medija.
    Matkoviæ je, naime, ove subote zabranio »Po ure torture« zbog toga što su se autori narugali predizbornim spotovima politièkih stranaka. To je bio njegov doprinos novinarskim slobodama u novim okolnostima.
    Televizijski teoretièar koji je spletom okolnosti završio u zabavnom programu, pokazao je minimalne ambicije da svoje gledatelje uistinu zabavi. Umjesto toga buduæim je šefovima pokazao da zna u kojoj ladici stoje cenzorske škare. I da ih, naravno, zna i upotrijebiti.
    Doduše, u ovom se sluèaju radi o bezazlenoj satiriènoj emisiji koja se rugala onome s èime se sprdala cijela nacija. No, jasno je da HTV-ovci neæe posustati ni pred daleko veæim cenzorskim zalogajima, ne bi li se dopali novim moænicima.
    Poruke koje se takvim akcijama šalju televizijskim novinarima nisu nimalo zbunjujuæe i dvosmislene. Sasvim je jasno što æe se dogaðati njihovim prilozima koji budu išli kontra politike. Šteta je tim veæa što se utjerivanjem straha u kosti televizijskih novinara vrlo snažno vraæa autocenzura u kojoj æe se morati izvještiti svaki novinar. Rezultat toga vrlo je daleko od onoga što u svijetu podrazumijevaju pod pojmovima »sloboda medija« i »javna televizija«.
    Naravno, ne treba imati iluzija da je Matkoviæ jedini koji se prilagoðava novoj situaciji, cenzure æe zasigurno na HTV-u biti još. Ovo je samo poèetak, tek puko zagrijavanje prije teške i iscrpljujuæe utakmice.


Povratak

AKTUALNO
Priručnik: Sloboda izražavanja, Zakon o medijima i novinarska kleveta
Unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja uz primjenu HKO-a
Zakon o medijima i drugi zakoni
Nagrade
HND Newsletter

Agencija za elektroničke medije

International Federation of
Journalists

European Federation of
Journalists

Committee to Protect Journalists

Reporters without Borders

SEEMO

Article 19

IT support by IDE3 IT