hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ni Katolièka crkva niti »Glas Koncila« nikada nisu zagovarali hrvatsko društvo kao desnièarsko

11.12.2003.

U redakcijskom komentaru »Treba li Hrvatska skrenuti udesno?« list odgovara na medijsku tvrdnju kako u reprezentativnom Glasu Koncila (za stavove Katolièke crkve) žele da Hrvatska drastièno skrene udesno i da se što je snažnije moguæe ospori liberalni sustav vrijednosti.
List napominje da Hrvatska, želi li stvaran napredak, ne bi smjela skretati ni politièki ni ideološki ni lijevo niti desno, nego sazrijevati u stvarnoj demokraciji, slobodi, snošljivosti i unutarnjem dijalogu.
Katolièka crkva u Hrvatskoj svoje èlanove »ni na što ne prisiljava« i ne pomišlja da bi svoja stajališta i svoj vrijednosni sustav »nametala èitavome društvu«, piše list. Smatra, meðutim, da je ozbiljan problem u hrvatskom društvu što pojedine ideološke skupine žele svoja stajališta nametati što je moguæe širim slojevima hrvatskoga društva.
Bitna je oznaka suvremenoga katolištva dijaloška otvorenost, navodi list, dodajuæi kako je Crkva duboko svjesna da ni za jedno društvo ne može biti dobar ni lijevi ni desni ekstremizam, ali isto je tako svjesna da nisu objektivne procjene kao kad se na primjer naravan i svakom narodu svojstven patriotizam ili rodoljublje proglašava ekstremnim desnièarenjem. (Hina)

Povratak

AKTUALNO