hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarski ugled pada iz sata u sat

15.12.2003.


OPATIJA – Povjerenje u medije može se vratiti jedino okretanjem svih novinara vrednotama graðanskog novinarstva. Kraj osamdesetih, mnogi doživljavaju kao zlatno doba hrvatskog novinarstva. Vrijeme je to kada je jedna vlast veæ bila dogorjela, a druga se još nije rasplamsala, pa su se mediji posve bili oslobodili stega. To je rezultiralo brojnim zanimljivim temama; jednostavno, više ništa nije bilo tabu, o svemu se pisalo otvoreno, bez zadrške, pa se nije moralo èitati izmeðu redaka i strepiti od cenzure. No, s dolaskom HDZ-a, situacija se mijenja. Tuðman je, nakon što je uèvrstio vlast, kaubojski upao u Slobodnu Dalmaciju, onda perjanicu graðanskog novinarstva, pa polako uškopio i druge. Oni, koji se nisu dali slomiti – primjerice, splitski »feralovci«, našli su se u nezgodnu položaju. S druge strane, režim je dijelom poticao, a dijelom tolerirao svakojake izljeve mržnje u medijima, pa su etièki standardi u novinarstvu doticali samo dno. Stoga, danas, s ovog mjesta treba poslati poruku svim kolegama da se vrate vrednotama struke jer inaèe jadni mi, a još jadniji oni koji se naðu pod udarom naših medija – istakao je Saša Ljubièiæ, novinar Slobodne Dalmacije, na juèer završenim Danima hrvatskog novinarstva u Opatiji na kojima se vodila rasprava o temi »Ugled novinarstva i vjerodostojnost medija«. S njim se složio i Drago Hedl iz Ferala rekavši kako je u Hrvatskoj poljuljan ugled novinarske, ali i ostalih, nekad elitnih, profesija. On se kritièki osvrnuo na pretrèavanja novinara u pobjednièke politièke tabore i rekao kako su novinari sami »stavili ugled na bubanj«.
    – Kako drugaèije protumaèiti izjavu Ive Sanadera na jednom predizbornom skupu da æe »novinari Hrvatskog radija još moæi lagati do 23. studenog«, nego kao poziv »zdravim snagama« koje æe bolje od svojih »lažljivih« kolega procjenjivati broj graðana na stranaèkim skupovima – istaknuo je Hedl. Danko Plevnik je u svom izlaganju rekao da novinarski ugled pada iz sata u sat, iz minute u minutu.
    – Moæ ugleda povlaèi se pred ugledom moæi i nije mali broj kolega koji je nadvladao te »sirotinjske« iliti struène potrebe za svojom dosljednom slikom i prilikom u javnosti, prepuštajuæi se èarima pretvaranja u neslužbene glasnogovornike politièara, kriminalaca i poduzetnika – upozorio je Plevnik.
    Uz njih, u tematskoj raspravi sudjelovali su Božica Brkan, Ante Gavranoviæ, a proèitano je i izlaganje Lidije Crnèeviæ. Moglo se èuti kako problem »ugleda« izvire i iz samog zanata jer se suštinsko obrazovanje, a posebice odgoj, prosjeèno srozalo, što je konstatirala Božica Brkan, dok je Lidija Crnèeviæ u svom tekstu naglasila kako novinarskog ugleda »uopæe nema, a vjerodostojnosti još i manje«. Razlog tome našla je u èinjenici da masovnu publiku »više od dobrog politièkog komentara, gospodarskog osvrta ili kazališne kritike privlaèe traèevi, a novinarstvo mase u tome slijedi umjesto da ih mijenja«. Gavranoviæ je napomenuo kako sve ozbiljnije analize stanja u hrvatskim medijima upozoravaju na osjetnu eroziju profesije i zapostavljanje ili potpuni gubitak etièke dimenzije.

Andrea BRALIÆ

Povratak

AKTUALNO