hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nakon 613 dana dugog prosvjeda, poruka novinara je da je najbolje da sve ostane kao i do sada

17.01.2004.

U Vjesniku od 10. sijeènja 2004. objavljen je tekst novinara Željka Peratoviæa pod naslovom »Otpušteni policajci: novi "politièki otkazi"?«
Želim se osvrnuti na taj èlanak zbog dva razloga. Prvi razlog je jedna neistina, a drugi je da kao pravni zastupnik dijela nepravedno i nezakonito otpuštenih policajaca moram reagirati na ton i poruku èlanka.
Najprije o neistini jer Vjesnik vodi promidžbenu kampanju pod motom »èitajte provjereno«. Naime, u samom èlanku navodi se moje ime i uz njega sasvim neistinito da sam èlan vodstva stranke HIP. Ne samo da to nisam (niti sam ikada bio) nego nisam nikada ni bio èlan (niti jesam) te stranke. To ne znaèi moje ograðivanje od HIP-a, nego jednostavno iznošenje istinite i lako provjerljive èinjenice. Ali u listu koji se dièi provjerenim istinama, njegov novinar se nije potrudio provjeriti èak ni tu jednostavno provjerljivu stvar.
No razlog zašto se novinaru ta neistina savršeno uklapa u prièu pa mu je bilo bitno spomenuti me kao pravnog zastupnika, ali u kontekstu HIP-a i kao bivšeg državnog odvjetnika RH, može se shvatiti samo ako se pažljivo proèita tekst.
Novinar, naime, u tekstu ne piše o kronologiji najduljeg prosvjeda ikada održanog u Hrvatskoj (613 dana) ili o pravnom aspektu toga problema, nego stavlja na jednu stranu otpuštene hrvatske policajce (mahom dragovoljce i sudionike Domovinskog rata), njihove navodne politièke saveznike HIP i HB u tom kontekstu i mene (iako su policajcima podršku javno pružili mnogi drugih politièkih mišljenja, npr. saborski zastupnici Nikoliæ, Lonèar, neki zastupnici HDZ-a), a na drugu »žrtvu« kako on kaže »govora mržnje« otpuštenih policajaca, tj. policajce koji nisu bili otpušteni, a bili su pripadnici paravojnih skupina koje su se borile protiv Republike Hrvatske, te strepi da æe ukoliko nepravedno otpušteni policajci budu primljeni natrag, možda ovi drugi biti »politièki otpušteni«.
U tom smislu spominje èak i OESS, valjda kao upozorenje novoj Vladi da pazi što radi, a za zakljuèiti je kako poruka èlanka može glasiti – najbolje je da sve ostane kao i do sada.
Nepravedno otpušteni policajci nikada nisu tražili da se netko otpusti, ali su svojim legalnim prosvjedom htjeli ukazati na nezakonitosti prilikom njihova otpuštanja i tražili povratak na posao, i to svim dopuštenim pravnim sredstvima, a angažirali su za pravnu pomoæ onoga tko im je u toj situaciji htio pomoæi (uz mene su to bili kolege Vlado Maroviæ i Nikša Ðuriæ) ne pitajuæi za politièku pripadnost.
Uzaludno tragajuæi za kriterijima koje nikada od bivše Vlade nisu dobili, nego su èak hapšeni, vrijeðani i klevetani (to se valjda zove »govor ljubavi«), prosvjednici su navodili niz nelogiènih primjera kao dokaz politièke selekcije prilikom njihova otpuštanja.
Ako Vjesnikov novinar misli da nepravedno otpušteni policajci nisu zaslužili pravdu zbog toga jer im je, njemu oèigledno nesimpatièna politièka opcija, pružila podršku, onda ima velikih problema s poimanjem ljudskih prava.
U jednoj prispodobi Isus kaže nezadovoljnicima: »Zašto je oko vaše zlo ako je moje srce dobro«, pa bih parafrazirajuæi tu reèenicu pitao zašto je Peratoviæevo novinarsko pero zlo ako je Vladina namjera za ispravljanjem nepravde dobra.

BERISLAV ŽIVKOVIÆ
odvjetnik, Zagreb

Povratak

AKTUALNO