hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV odluèio »promijeniti ploèu«

18.01.2004.


ZAGREB – Sredinom tjedna na poziv glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galiæa u Dežmanovoj ulici okupio se do sad najveæi programski kolegij HTV s urednicima svih redakcija. Sastanak s kojeg informacije do sad nisu procurile u medije trajao je skoro pet sati, a glavni cilj bio mu je, kako saznajemo, odgovor HTV-a na nadolazeæu konkurenciju i promjene na domaæoj televizijskoj sceni. Sami prisutni urednici postali su svjesni koloteèine u koju je zapao program HTV-a i skloni su nastaviti s brzim promjenama koje je veæ samoinicijativno zapoèela direktorica programa Jasna Buriæ.
   
Svilan radi i po 12 sati

Jedna od glavnih tema sastanka bio je i pravi Zabavni program koji HTV nije imala veæ godinama. Iako su kroz njega prodefilirali mnogi profesionlaci u poslijednjih pet godina, produkcija nikad nije bila mizernija, a zabava – dosadnija. Tako iz raznih najava saznajemo kako je HTV odluèio promijeniti ploèu i svojim gledateljima uskoro ponuditi nove zabavne i humoristiènije sadržaje. Za poèetak, ponovno æe se krenuti u realizaciju velikog nedjeljnog showa koji bi se naslanjao na idejne projekte poput »Sedme noæi« i »Brava«, krune nekadašnjeg urednikovanja Ksenije Urlièiæ i Ljudevita Grguriæa Grge. Inicijativa za promjene u Zabavnom programu bila je i više nego alarmatna, a to je navodno bio jedan od razloga što se Mirko Galiæ konaèno odluèio na smjenu Kostadinova i Matkoviæa, prihvaæajuæi zamjenu u Siniši Svilanu. Sam Svilan time je dobio veliki vjetar u leða, a veæina nadreðenih sklona je njegovim idejama, pa sad novi glamurozni urednik provodi i po 12 sati na televiziji.
    Uz promjene u Zabavnom programu, ubrzo se može oèekivati i promjena u novom i poboljšanom vizualnom identitetu HTV-a, kao i u jakom filmskom programu koji je veæ poèeo s ciklusima blockbustera. Time je odgovoreno na nesposobnost dosadašnjeg filmskog urednika Tomislava Kurelca koji je u udarnim terminima puštao dosadne gruzijske, indijske i europske filmove što je obilato iskoristila Nova TV oduzevši svojim filmskih hitovima HTV-u ogroman dio reklamnog kolaèa.
   
Žalbe gledatelja urodile plodom

I sami tv gledatelji, kako saznajemo, èesto su se javljali HTV-ovim službama nezadovoljni filmskim programom, a èak su se i neki domaæi filmski radnici žalili na takvu inertnost. Iako je Kurelèev neposredni šef bio Branko Schmidt, i on je u poslijednje dvije godine uèinio – baš ništa. Njegov poslijednji urednièki fijasko bila je dramska serija »Osvajanja Ljudevita Posavskog« u režiji Tomislava Radiæa što relevantni tv kritièari ocjenjuju èak gorim od serije »Olujne tišine« Marije Peakiæ Mikuljan. I nakon blamaže HTV-a što je emitirao »Kuma« bez licence, Branko Schmidt nije podnio ostavku, veæ je dalje nastavio po starom, a na mnoge prijedolge iz kuæe, glavni ravnatelj ga još uvijek nije htio smijeniti. Glavni razlog tome leži u naklapanjima po televizijskom trgu kako je Schmidt jako blizak s Antunom Vrdoljakom kojeg se pak, ne znamo zašto, »boji« Mirko Galiæ. Kako saznajemo iz same filmske redakcije, to je bio povod Jasni Buriæ da konaèno lupi šakom po stolu i sama preuzme brigu i nad filmskim programom u slijedeæem razdoblju.
    Njezini brzi potezi poput ciklusa filmova Sharon Stone, Jamesa Bonda, Matrix, Smrtonosnog oružja, najavljenog ciklusa horror filmova, ciklusa Roberta de Nira, Nicholasa Cagea, Demi Moore, Mel Gibsona kao i megahitovi Stigmata, Vrsta, Watergate te mnogih drugih koji se najavljuju za cijelu godinu, pokazuju njezinu odluènost da dobre naslove, koji su se do sad èuvali u arhivi bez razloga, ispuca u pravom trenutku pregrupiravanja na domaæim televizijskim kanalima.
   
Na HTV-u samo profesionalaci

Branko Schmidt je prema televizijskim kuloarima pokazivao otvoreno nezadovoljstvo prema potezima svoje šefice jer se uplašio za svoju poziciju buduæi da su ga sad tako na HTV-u s pravom proglasili nesposobnim.
    Mirko Galiæ je neoèekivano na gore spomenutom sastanku i sam pokazao spremnost na smjenu svih nekompetentnih urednika, a ukoliko se primarni rezultati po radnim jedinicama HTV-a ne budu ostvarili, svima je obznanjemo da æe se urednici smjenjivati bez obzira èijem lobbyju pripadali kako bi se HTV oboružao samo najveæim profesionalcima pred nadolazeæu konkurenciju.
    Galiæu je sasvim postalo jasno kako bi izbor za glavnog ravnatelja HRT-a veæ slijedeæi mjesec mogao biti na javnom natjeèaju, kao i mnogim urednicima koji pretendiraju na visoke pozicije. Nakon toga, uslijedili bi izbori za ravnatelja radija, televizije i glazbene proizvodnje.

Vedran STRUKAR


Povratak

AKTUALNO
Priručnik: Sloboda izražavanja, Zakon o medijima i novinarska kleveta
Unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja uz primjenu HKO-a
Zakon o medijima i drugi zakoni
Nagrade
HND Newsletter

Agencija za elektroničke medije

International Federation of
Journalists

European Federation of
Journalists

Committee to Protect Journalists

Reporters without Borders

SEEMO

Article 19

IT support by IDE3 IT