hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Zabranu istrage o švercu vozila potpisao Tuðman?«

29.01.2004.

ZAGREB, 28. sijeènja – Na suðenju uredniku »Latinice« Denisu Latinu i novinarki te emisije Ljubici Letiniæ povodom tužbe Miroslava Tuðmana za klevetu i uvredu, u srijedu je na Opæinskom sudu svjedoèio i bivši ravnatelj hrvatske policije Ranko Ostojiæ.
Tuðman je tužbu podnio jer je u »Latinici« od 18. ožujka 2002. godine pod nazivom »Mafija« objavljen prilog »Opasne veze« u kojem se, navodi se u tužbi, »privatnog tužitelja, èelnika krovne obavještajne službe RH (HIS), tijekom domovinskog rata prikazuje kao pokriæe za kriminalnu djelatnost i pribavljanje koristi, te kao djela mafije«.
Ostojiæ je, nakon što ga je bivši ministar unutarnjih poslova oslobodio obveze èuvanja službene tajne izjavio da je znao da je kriminalistièka policija podnijela prijavu protiv Željka Peše, Tihomira Marasa, Josipa Kneziæa i Davora Žanka, zbog ilegalnog uvoza i izbjegavanja carinskog nadzora prilikom uvoza automobila za Žankovo poduzeæe »M power«, no, napomenuo je kako se u toj prijavi ne navodi i Tuðmanovo ime.
Znao je i za dokument iz HIS-a o obustavi kriminalistièke obrade zbog toga, pod obrazloženjem da se radi o stvarima od državnog interesa. »Ne znam tko je potpisao taj dokument, no, mogu pretpostaviti da je to bio ovlašteni ravnatelj«, rekao je Ostojiæ.
Svjedok Željko Rogošiæ, koji je o švercu automobila u RH i »M power« pisao za »Nacional«, a o svemu kontaktirao i s okrivljenom Letiniæ, rekao je kako Tuðman u svemu tome »nije izravno«, »sigurno je imao barem neka saznanja«.
Nadalje je istaknuo kako je Peša, koji je u to vrijeme bio Tuðmanov zamjenik, uputio Ministarstvu financija dopis da vozila za »M power«, budu osloboðena carine, te dopis tadašnjem naèelniku PU splitsko-dalmatinske u kojem se tražilo da vozila budu tehnièki pregledana i registrirana.
Tuðman je, naveo je Rogošiæ, u »Globusu akciju pokušao obraniti »super tajnom« i suradnjom s CIA-om u opremanju »jeepova« špijunskom opremom, no, Rogošiæ je istaknuo kako je vidio »jeepove«, ali bez ikakve opreme.

Mladen Bokuliæ

Povratak

AKTUALNO