hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND: Sad je još teže doæi do informacija

05.02.2004.

U priopæenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka, navodi se da, iako je od konstituiranja nove vlasti prošlo više od mjesec i pol, sve je više prigovora novinara da ne mogu dobiti prijeko potrebne pravodobne i jasne informacije iz ministarstava.
U razgovoru za Hinu, Duka je, na pitanje jesu li HND-u stigle pisane primjedbe novinara, odgovorio da nisu. »U HND-u nismo zaprimili konkretne pisane primjedbe, veæ su one usmene, a ima ih mnogo«, kaže Duka.
Dodao je da o tom problemu nisu razgovarali s Vladinim glasnogovornikom Ratkom Maèekom, no smatra kako je posao HND-a da upozori na probleme u komunikaciji novinara s tijelima državne uprave.
U HND-ovu priopæenju istièe se kako se »stoga može èiniti da vlastima i odgovara upravo takvo stanje u kojem nitko ne daje i ne odgovara za istinite, a brze informacije. Nedopustivo je da, pojednostavljeno, predsjednik Vlade Ivo Sanader bude i njezin jedini glasnogovornik«. Novinari imaju zakonska prava dobiti na vrijeme od nadležnih sve informacije potrebne javnosti, kaže se u priopæenju.
»I za bivše vlasti èekao se odgovor na pisane upite novinara što je nedopustivo, a sada se do informacija dolazi još i teže«, ustvrdio je Duka. Ima i primjera kako predstavnici izvršne vlasti nejednako tretiraju medije. Rekao je da pojedini kolege, ne navodeæi koji, »u Ministarstvu zdravstva nisu dobili nikakve informacije, a u Ministarstvu obitelji, branitelja i meðugeneracijske solidarnosti informacije mogu dobiti iskljuèivo od ministrice Jadranke Kosor«. (Hina)

Povratak

AKTUALNO