hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novom ravnatelju HRT-a mandat od èetiri godine

21.02.2004.

Prema njihovim rijeèima, HDZ želi vidjeti HTV kao javnu televiziju koja je u potpunosti lišena bilo kakvog utjecaja politike. Kritièari upozoravaju kako æe HDZ "Jošpreko novog sastava Vijeæa HRT-a pokušati na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a instalirati "svog èovjeka", dok HDZ-ovci podsjeæaju kako je sastav sadašnjeg Vijeæa dogovoren u Saboru, te da takav naèin imenovanja nije prihvatljiv ni za meðunarodnu zajednicu.
Kako bi se razriješile ove nedoumice, odvjetnica Vesna Alaburiæ na prekjuèerašnjem sastanku održanom u Ministarstvu kulture ponudila je kompromisno rješenje. Prema tom prijedlogu, bez obzira na odredbe novog zakona, glavni ravnatelj HRT-a, za kojeg je prije nekoliko dana raspisan natjeèaj, odradio bi svoj èetverogodišnji mandat do kraja, a sadašnje Programsko Vijeæe HRT-a radilo bi barem još godinu-dvije po odredbama novog zakona. Ovaj prijedlog odvjetnice Alalburiæ pozdravili su struènjaci nazoèni na tom sastanku, ocjenjujuæi kako bi ovakvo rješenje trebalo odgovarati svim zainteresiranim stranama ako su, doista, iskreni u svojim javnim nastupima.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ Luce upozorava kako predlagatelji zakona još uvijek ne žele otkriti hoæe li se iæi u donošenje potpuno novog zakona o HRT-u ili æe se pristupiti samo izmjenama postojeæih zakonskih odredaba.
- Sve dok ne dobijemo konkretan odgovor na ovo pitanje, možemo sumnjati u pokušaj politièke manipulacije HDZ-a. U svakom sluèaju, potrebno je iznaæi rješenje koje æe osigurati snošljiv prijelaz iz starog u novi zakon o HRT-u, a prijedlog odvjetnice Alaburiæ ide upravo u tom smjeru - kazao nam je Luce.
Glasnogovornik Vlade RH Ratko Maèek, meðutim, jasno nam je poruèio kako æe se raditi "samo izmjene i dopune postojeæeg Zakona o HRT-u". Što se, pak, tièe inicijative koju je pokrenula odvjetnica Alaburiæ, Maèek nam je kazao da se Zakon o HRT-u mijenja kako bi bio u što veæem suglasju sa sliènim zakonskim rješenjima koja postoje u europskim zemljama, a to je ujedno i preporuka OESS-a.
- No, o prijelaznim odredbama i datumu primjene novog zakona odluèivat æe Vlada, odnosno Sabor RH - kazao je glasnogovornik Maèek.
A što konkretno preporuèuju predstavnici meðunarodne zajednice, od njih još uvijek nismo imali priliku èuti. Niti ovaj put glasnogovornik Misije OESS-a Alesandro Fracassetti nije htio ništa reæi o inicijativi odvjetnice Alalburiæ. Tek nam je kratko poruèio da æe se o izmjenama i dopunama raspravljati na sastanku koji æe se održati iduæeg tjedna s europskim struènjacima za zakone o medijima.
- Stoga u ovom trenutku ni bi bilo prikladno raspravljati o bilo kojem odreðenom prijedlogu - veli Fracassetti.

P. PEPIÆ

Povratak

AKTUALNO