hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Osam kandidata u igri za ravnatelja HRT-a

09.03.2004.

Priložena dokumentacija preostalih osam kandidata još æe jedanput biti detaljno analizirana kako bi se utvrdilo ispunjavaju li u potpunosti sve "Prvauvjete koji su postavljeni u natjeèaju. Razgovore s kandidatima èlanovi æe Vijeæa održati u èetvrtak 18. ožujka, a oèekuje se da æe se na istoj sjednici i glasovati o novom ravnatelju HRT-a.
U utrci za prvog èovjeka HRT-a, nakon otvaranja ponuda ostala su šestorica djelatnika te kuæe - Mirko Galiæ, Duško Radiæ, Nikola Kristiæ, Bruno Kovaèeviæ, Branimir Ježiæ i Mato Tomljanoviæ, te dva kandidata koji dolaze izvan HRT-a - Petar Turkoviæ i Goran Jurišiæ. Petar Turkoviæ je ravnatelj zagrebaèkog Centra za odgoj i obrazovanje slijepe i slabovidne djece "Vinko Bek", dok je Goran Jurišiæ dijelu javnosti poznat kao nekadašnji glasnogovornik Paragine stranke HSP 1861. Nepotpune prijave na adresu Vijeæa HRT-a poslali su Mladen Schwartz, Vlatko Gladoviæ, Josip Žufika, Orjen Riðanoviæ, Ivan Janko i Gorana Grubišiæ.
Na sjednici koja æe se održati 18. ožujka svaki æe od preostalih osam kandidata imati deset minuta za izlaganje svog plana upravljanja HRT-om, a potom æe vijeænici imati dvadeset minuta za ispitivanje svakog kandidata. Glasovanje o novom ravnatelju bit æe tajno, a pobjednik natjeèaja morat æe dobiti osam glasova od sadašnjih deset èlanova Vijeæa.
Nakon otvaranja pristiglih prijava, rasprava na juèerašnjoj sjednici neoèekivano se zaoštrila, a razlog je bio protest vijeænice Jadranke Kolareviæ zbog "neistinitog izvještaja" s posljednje sjednice Vijeæa HRT-a koji je emitiran u HTV-ovu Dnevniku. Ona je od privremenog urednika Informativnog programa Nikole Kristiæa tražila ispriku zbog neobjavljivanja njezina demantija. Kristiæ se, meðutim, odbio isprièati kazavši kako "prilog nije neistinit, veæ se možda radi o pogrešnom zakljuèku novinara". Ovaj Kristiæev odgovor izazvao je bujicu nezadovoljstva vijeænika, a u raspravu se ukljuèila i HRT-ova pravnica Nevenka Šintiæ kazavši kako je Kristiæ prekršio Zakon o medijima jer se nije u predviðenom roku oèitovao na demantij Jadranke Kolareviæ.
Nakon ovoga Kristiæ više nije izdržao. Javno je prozvao Ravnateljstvo i Pravnu službu HRT-a da ovom koordiniranom akcijom žele diskreditirati njega kao kandidata za glavnog ravnatelja. Kristiæa je pokušao zaštiti vijeænik Ante Žužul, no onda se ukljuèio i predsjednik Vijeæa Zdenko Ljevak optuživši Žužula da u Vijeæu obavlja neke druge "zadatke". Žužul mu, dakako, nije ostao dužan, te je Ljevaka prozvao da je bio "dojavnik bivšeg ministra".

Predrag PEPIÆ

 

Povratak

AKTUALNO