hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sedmorica u utrci za glavnog ravnatelja HRT-a

09.03.2004.


ZAGREB – Mirko Galiæ, Mato Tomljanoviæ, Duško Radiæ, Branimir Ježiæ, Petar Turkoviæ, Goran Jurišiæ, Nikola Kristiæ i Bruno Kovaèeviæ kandidati su za novog glavnog ravnatelja HRT-a, buduæi da su njihove prijave sadržavale sve potrebne dokumente. No, konaèna lista kandidata znat æe se tek za dan-dva, nakon što struène službe HRT-a provjere odgovara li svaki detalj prijave onome što se traži natjeèajem. No, èini se da Jurišiæ neæe još dugo biti u tom društvu jer je naknadnom provjerom ustanovljeno da ne udovoljava svim kriterijima natjeèaja.
    Iz utrke su još na juèerašnjoj sjednici Vijeæa HRT-a na kojoj su se i otvarale ponude ispali Mladen Schwartz, Gorana Grubišiæ, Vlatko Gladoviæ, Josip Žufika, Orjen Riðanoviæ i Ivan Janko zbog nepotpune dokumentacije.
    Od osmorice koji su »prošli dalje« èak ih je šest zaposleno na HRT-u: Galiæ je trenutni glavni ravnatelj HRT-a, Mato Tomljanoviæ je novinar Hrvatskog radija Radio Dubrovnik, Duško Radiæ je privremeni direktor programa HR-a, Branimir Ježiæ je urednik u vanjskopolitièkoj redakciji HTV-a, Nikola Kristiæ privremeni je glavni urednik informativnog programa HTV-a, a Bruno Kovaèeviæ je urednik zabavnog i sportskog programa HTV-a.
    Psiholog Petar Turkoviæ je predsjednik Upravnog vijeæa Dnevnog centra Mala kuæa (program pomoæi slabovidnoj djeci i djeci s drugim poteškoæama u razvoju), a poznat je i kao osnivaè nanbuda u Hrvatskoj. Jurišiæ je, pak, poznatiji po svom politièkom angažmanu i to u Paraginoj stranci HSP 1861. u kojoj je šef odnosa s javnošæu i predsjednik Županijskog vijeæa stranke. Upravo bi ga ta èinjenica mogla sprijeèiti da i postane glavni ravnatelj, buduæi da je jedan uvjet za to mjesto izjava da nije stranaèki dužnosnik. Osim toga, Jurišiæ navodno nema pet godina radnog iskustva na rukovodeæim pozicijama, pa najvjerojatnije neæe dobiti poziv za konaèni intervju pred èlanovima Vijeæa.
    Konaènu odluku Vijeæe æe donijeti 18. ožujka, kada æe najprije razgovarati sa svakim kandidatom pojedinaèno, a nakon toga æe tajnim glasovanjem odluèivati o najboljem kandidatu.
    Nikola Kristiæ je juèer »zaratio« s veæinom èlanova Vijeæa. Naime, Jadranka Kolareviæ zatražila je njegovu odgovornost kao glavnog urednika informativnog programa HTV-a zbog izvješæa s jedne od prošlih sjednica Vijeæa kada je u Dnevniku reèeno da je Kolareviæ prigovorila zbog nedovoljno zastupljene vlasti u informativnom programu HTV-a. Kolareviæ smatra da se radi o nepotpunoj informaciji te da je ona zapravo prigovorila što nema više vijesti o vanjskopolitièkim aktivnostima nove vlasti. I dok se Kristiæ pokušao obraniti kratkoæom priloga u koji se moralo sažeti ono što se govorilo na sjednici, HRT-ova pravnica Nevenka Šintiæ kazala je da bi se protiv Kristiæa mogao pokrenuti i postupak za razrješenje buduæi da je jasno da je informacija bila nepotpuna. Na to je Kristiæ burno reagirao tvrdeæi da se zapravo radi o smišljenom napadu na njega iza kojeg stoji Ravnateljstvo HRT-a, a kako bi ga se izbacilo iz utrke za glavnog ravnatelja.
    Kasnije se Kristiæ isprièao èlanovima Ravnateljstva i istaknuo da ne misli ga da Ravnateljstvo u sprezi s pravnom službom HRT-a želi diskreditirati kao kandidata za glavnog ravnatelja. Kristiæ u priopæenju istièe da mu nije bila namjera nikoga optuživati te se isprièava èlanovima Ravnateljstva ako je njegova izjava u tom kontekstu shvaæena.
    Vijeæe je juèer nakon otvaranja ponuda i rasprava o programu odluèilo zatvoriti vrata novinarima te u tajnosti raspravljati o medijskom tretmanu Vijeæa HRT-a.

S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO