hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV Plus æe živjeti (ili umrijeti) od reklama

30.03.2004.

ZAGREB – Istovremeno s gašenjem Treæeg programa na HTV stižu upiti o smanjenju pretplate. Naime, nezadovoljni gledatelji smatraju da bi zbog manjeg broja programa HRT morao smanjiti i mjeseènu pretplatu koja trenutno iznosi 59 kuna. No, èini se da do toga ipak neæe doæi, buduæi da visinu pretplate utvrðuje Zakon o HRT-u, a ne veže je uz programske sadržaje, veæ je više definira kao porez na televizijski ili radijski prijamnik. Naime, prema Zakonu o HRT-u svaki graðanin koji posjeduje televizor ili radio mora plaæati HRT-u pristojbu. Ona iznosi 1,5 posto prosjeène mjeseène neto plaæe u prošloj godini i zapravo predstavlja porez, iako se uplaæuje izravno HRT-u.
    No, nezadovoljni graðani smatraju da je nedopustivo da nakon što HRT-u plate 59 kuna svaki mjesec, još moraju dodatno plaæati ukoliko žele gledati i HTV Plus koji od juèer mogu gledati samo oni koji imaju satelitsku antenu ili kabelsku televiziju. Naime, svi HRT pretplatnici taj pr
RTL NE ZNA KAD ÆE POÈETI S EMITIRANJEM
    S kim potpisati koncesijski ugovor?
   
    Iako je ranije bilo dogovoreno da æe HTV na neki naèin »èuvati« frekvenciju za RTL Televiziju, planovi su im se ipak malo promijenili. HRT je ipak procijenio da im je bolje ranije krenuti u svoj projekt HTV Plus, a osim toga Zavod za telekomunikacije dopustio im je emitiranje Treæeg programa samo do 1. travnja. RTL meðutim, unatoè ranijim planovima da poèetkom travnja poène s emitiranjem, još uvijek ne zna kad æe potpisati koncesijski ugovor, a samim tim ni kad æe se na ekranima pojaviti njihova slika. Naime, prema informacijama iz RTL Televizije ispunjeni su svi uvjeti i èeka se da se pregleda sva oprema i odašiljaèi te da im se da »zeleno svjetlo«. Nakon toga moraju potpisati koncesijski ugovor, no èini se da im je sad najveæi problem to što ga nemaju s kim potpisati. Naime, tijela koja predviða Zakon o elektronièkim medijima kao supotpisnike tog ugovora (Hrvatska agencija za telekomunikacije i Vijeæe za elektronièke medije) još ne postoje. Prema najnovijim informacijama, na RTL-u se više ni ne nadaju da æe s emitiranjem zapoèeti u prve dvije teæine travnja, a do tada æete na mjestu gdje je do prije neki dan bio HTV 3 gledati test sliku.
   
    Kolareviæ: Pretplata se ne mora smanjivati
   
    Predsjednica društva »Potrošaè« i ujedno èlanica Programskog vijeæa HRT-a Jadranka Kolareviæ, nije sretna što sada mnogi gledatelji zovu i traže smanjenje pretplate.
    – Kada sam ja bila protiv privatizacije i zapravo poklanjanja Treæeg programa, onda nitko nije reagirao. Trebali su me tada podržati, a ne sad kad je sve veæ gotovo – kaže Kolareviæ, dodajuæi kako visina pretplate ne bi trebala doæi u pitanje jer se radi o porezu.
    – Ruku na srce, u Hrvatskoj vlada kultura neplaæanja. Ljudi bi rado sve imali, a da ništa ne moraju platiti – kaže Kolareviæ.
ogram mogu gledati ako jednokratno plate 165 kuna, što na Prisavlju smatraju fer ponudom, buduæi da gledatelji u inozemstvu moraju svake godine plaæati 1.000 kuna ukoliko žele gledati programe HRT-a. Onima, pak, koji imaju kabelsku televiziju HTV Plus bit æe ukljuèen u cijenu. Iako je Velimir Ðuretiæ, voditelj projekta HTV Plus, najavio da æe se taj program »pokušati financirati od reklama«, a ne novcem od pretplate, na HRT-u kažu da to ne znaèi da æe, ukoliko krene loše posegnuti za pretplatnièkim novcem, veæ æe u tom sluèaju HTV Plus ugasiti. Isplativost novog programa državne televizije vidjet æe se veæ nakon nekoliko mjeseci emitiranja, koliko æe trajati eksperimentalno emitiranje. Naime, do 19. travnja emitirat æe se samo servisne informacije, a nakon toga krenut æe eksperimentalno emitiranje koje bi trebalo potrajati nekoliko mjeseci tijekom kojih bi se trebala dobiti jasna slika o isplativosti. Ukoliko ona bude pozitivna, HTV Plus postat æe dio stalne ponude javne televizije, no ukoliko se pokaže da oglašivaèi nisu dovoljno zainteresirani za stotinjak tisuæa gledatelja koji novi HTV-ov program veæ sad mogu pratiti, on æe se ugasiti. Dosadašnji HTV3 nije bio financiran iz pretplate.

Saša VEJNOVIÆ

"Prilagoðeno

Povratak

AKTUALNO