hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Èièak prekršio Kodeks èasti HND-a

20.05.2004.

ZAGREB – Vijeæe èasti Hrvatskog novinarskog društva donijelo je zakljuèak da je kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Èièak prekršio Kodeks èasti Hrvatskog novinarskog društva te mu je izreèena blaža opomena i upozorenje. Vijeæe je reagiralo na prijavu Denisa Romca, urednika iz Novog lista, koja se ticala Èièkovog komentara »Bura oko zakona o HRT-u«, objavljenog u Jutarnjem listu u veljaèi ove godine kao reakcija na komentar novinara Novog lista Borisa Paveliæa i tekstove Saše Vejnoviæa. 
    Vijeæe je prosudilo da je Paveliæ napisao osvrt u kojem propitkuje, primjeæuje i komentira ispravnost ukljuèivanja Èièka i Vesne Alaburiæ u izradu novog ili promjene sadašnjeg zakona o HRT-u, te da kad i postavlja neugodna pitanja u vezi s tim, ne služi se uvredama. U svom reagiranju na taj tekst, a potom i u oba oèitovanja koje je Vijeæe èasti od njega zatražilo, Ivan Zvonimir Èièak nije posegnuo za istim metodama, stoji u obrazloženju odluke Vijeæa.
    Èièak »mjestimice staloženo iznosi suprotno mišljenje i objašnjava svoje stavove i spoznaje, no mjestimice se služi vrlo neugodnim klasifikacijama, uvredama i vrlo upitnim asocijacijama (npr. »kada, dakle, Paveliæ (ovaj put Boris)...«), kolege proglašava fašistoidnima, mrziteljima, neznalicama i neobrazovanima, totalitaristima, produženom rukom partije, ljudima bez osobnosti i pameti, lešinarima iz Novog lista...«, stoji u obrazloženju odluke Vijeæa èasti.
    Iz navedenog Vijeæe je zakljuèilo da je Èièak prekršio èlanak 7. Kodeksa èasti hrvatskih novinara, u kojem stoji da je novinar dužan poštivati etiku javne rijeèi i kulturu dijaloga te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira. Èièak je takoðer prekršio i èlanak 22. u kojem stoji da su novinari dužni meðusobno suraðivati, njegovati profesionalnu solidarnost, kolegijalne i drugarske odnose.
N. D.

Povratak

AKTUALNO