hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Od Zagreba do Rima pješice za 27 dana

22.05.2004.

ZAGREB – Uruèivši darove i èestitku za 84. roðendan Papi Ivanu Pavlu II, novinar i urednik Hrvatskog katolièkog radija Domagoj Pejiæ okonèao je projekt »1000 kilometara za Papu« i nakon 27 dana pješaèenja do Rima stigao natrag u Zagreb.
    Na opæoj audijenciji u Vatikanu 19. svibnja Pejiæ je Svetom Ocu uruèio djelo likovne umjetnice Dunje Cosseto, DVD s prijenosima treæeg papinskog pohoda Hrvatskoj te CD koji sadrži 1.300 pisama hrvatskih graðana i oko 500 èestitki Papi poslanih e-mailom. Svoje dojmove o ovom iznimnom pothvatu Domagoj Pejiæ iznio je juèer na tiskovnoj koferenciji.
    – U Rim sam došao 13. svibnja, baš na blagdan Gospe Fatimske, toèno 23 godine nakon što je na Ivana Pavla II. izvršen atentat. Nije sluèajno da sam stigao na taj dan. Bilo je teško, no ni u jednom trenutku nisam pomišljao na odustajanje ili bilo kakvo »švercanje« do Rima. Natrag nisam želio, ni mogao. Jedini izbor bio je iæi naprijed. No, melem na sav moj trud došao je 19. svibnja kada sam na audijenciji Papi kazao »Sveti Oèe, Hrvati vas vole. Primite naše iskrene molitve i èestitke za vaš roðendan.« Moram priznati, kada sam se vraæao avionom prema Zagrebu, bilo je sjajno gledati oblake odozgo, kazao je Pejiæ, koji je na 27-dnevnom pohodu prema Rimu punih pet dana bio izložen kiši.
    Na svoj put krenuo je još 17. travnja da bi do konaènog odredišta stigao èetiri dana prije planiranog termina. Iskoristivši priliku, Pejiæ se juèer ujedno zahvalio svim župama u Sloveniji i Italiji koje su mu tijekom 1000-kilometarskog pješaèenja pružile prenoæište i potrebnu pomoæ.
O. FRANIÆ

Povratak

AKTUALNO