hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Fokus" povuèen s kioska

28.05.2004.

ZAGREB - Najnoviji broj tjednika Fokus u èetvrtak je povuèen s kisoka! Ovu informaciju potvrdio nam je i samo dan ranije smijenjeni glavni urednik Vjeko Boban, a kako saznajemo, broj je povuèen zbog Vladina nezadovoljstva Fokusovom neeuropskom i desno orijentiranom ureðivaèkom politikom.
Prema onome što nam je kazao smijenjeni urednik Boban, prièa poèinje još prošlog èetvrtka kada se od njega tražilo da mijenja ureðivaèku koncepciju novine, što je on odbio. Niti tjedan dana kasnije èeka ga smjena, a Boban pristaje na sporazumni raskid ugovora. Do povlaèenja najnovijeg broja, meðutim, dolazi nakon što je, kako kaže Boban, novi urednik Marijan Majstoroviæ u èetvrtak prijepodne odnio novinu u Vladu na uvid.
— Premijer Sanader bio je nezadovoljan novim brojem, nakon èega je toèno u 15.30 sati v.d. direktorica Fokusa Gorana Smiljan dala nalog da se najnoviji broj povuèe iz prodaje — kazao nam je Boban.
Ujedno je izjavio kako je sto puta žešæe napadao Mesiæa i Raèana, pa im nije padalo na pamet ovo što je napravio Sanader. Dodao je kako bi mu bilo lakše podnijeti osobne napade, nego ovaj diktatorski èin na slobodu medija.
Djelatnici Fokusa su, kaže, konsternirani, a on sam ne misli nikakve korake poduzimati s obzirom na to da je ugovor sporazumno raskinuo. Što je pak Vladi zasmetalo u novom broju, nismo saznali, no zna se da se Vladi nije svidio ni prošli broj u kojem je u rubrici Fotonaglasak puštena fotografija kompletne Vlade zajedno sa slikom glave lude krave uz naslov "Kravljim ludilom po zdravom narodu".
Glasnogovornik Vlade Ratko Maèek na sve spomenuto kazao nam je kako Vlada ne može komentirati odnose u privatnim tvrtkama, pa ni u medijima. Na zamolbu da komentira tvrdnju kako je novi urednik Fokusa nosio novi broj na uvid premijeru, Maèek je bio kratak: "To nije potrebno komentirati!"

S. PAVIÆ

Povratak

AKTUALNO