hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Milijun eura za informacije o ubojstvu

30.05.2004.

BEOGRAD – Nakon ubojstva glavnog urednika i direktora podgorièkog lista »Dan« Duška Jovanoviæa, MUP Crne Gore pozvao je graðane koji imaju korisne informacije da pomognu u rasvjetljavanju ovog zlodjela.
    Crnogorsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopæilo je preksinoæ da æe za svaku toènu informaciju o identitetu direktnog izvršitelja ili naruèitelja likvidacije direktora dnevnika »Dan« isplatiti milijun eura.
    Ministar policije CG Dragan Ðuroviæ obratio se policijskim organizacijama SAD-a, Francuske, Britanije i Njemaèke pozivajuæi ih da pošalju svoje eksperte, specijalizirane za sluèajeve ubojstava, kako bi pomogli MUP-u CG.
    Nakon ubojstva Jovanoviæa, sve državne, politièke, nevladine i novinarske udruge osudile su zloèin. Iako Ministarstvo unutarnjih poslova nije priopæilo detalje o tijeku istrage, ministar Dragan Ðuroviæ navijestio je kako æe podnijeti ostavku ukoliko sluèaj ne bude razriješen.
    Za sinoæ je bila najavljena prosvjedna šetnja ulicama Podgorice. Pozivajuæi se na prijeteæa pisma koje je dobivao Jovanoviæ, podgorièki »Dan« juèer je objavio kako je njegovo ubojstvo bilo planirano za 17. lipnja 2002. godine. »Jovanoviæu, morate se bolje osigurati, ne samo jednim èovjekom koji stoji iza vaše zgrade. To nije dovoljno jer je za 17. lipnja 2002. bila organizirana vaša likvidacija. To je zaustavljeno jer je iz automobila s vama izašla osoba za koju je reèeno da se ne smije dirati, a to je nareðeno iz vrha DB-a« – prenosi »Dan« navode iz tog pisma.
    Jovanoviæ je, piše list kojemu je bio na èelu, tada izjavio kako je »uvjeren da je pismo poslao netko od djelatnika crnogorske policije, s obzirom na obilje podataka u njemu«. »To je, uostalom, naveo i autor pisma koji je rekao da je djelatnik MUP-a i da je prisustvovao razgovoru dvojice šefova MUP-a, kada je dogovarana Jovanoviæeva likvidacija«, izvješæuje »Dan«. U istom je razdoblju 2002. godine, nepoznata osoba Jovanoviæu ostavila šaržer pištolja u poštanskom sanduèiæu. Tada je Jovanoviæ rekao da to doživljava kao »izuzetno opasno upozorenje«. Podgorièki dnevnik podsjeæa i da je Jovanoviæ prvi put fizièki napadnut u studenome 2000. godine ispred zgrade gdje je živio u podgorièkom naselju Zabjela. Tada su mu napadaèi oduzeli torbu s dokumentacijom, a prethodno je kao zastupnik crnogorske skupštine govorio o sumnjivim poslovima vlasti Crne Gore i krugova bliskih njoj.
B. OPRIJAN ILIÆ
 

Povratak

AKTUALNO