hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Seljaèke fore urbanog radija"

19.06.2004.

Sve je super kad si na vrhu, osim jedne stvari, kad tad ti slijedi pad dolje, a on je uvijek bolan i èesto strmoglav. Dogodi ti se da si na samom dnu, još uvijek misliš da si negdje meðu oblacima, a ono sve oko tebe smrdi primitivizmom..."Kaj æe ti ta severina, to su vec svi izje..." doslovno je takav bio komentar voditelja na èuvenom zagrebaèkom Radiju 101, kad ju je prošlog tjedna spomenuo jedan slušatelj. Dan poslije, Stojedinica je otišla i korak dalje - snimili su jingle na glazbu jedne od Sevinih pjesama, kao efekt još dodali zvukove iz èuvenog "švedskog akcionog" video uratka Vuèkoviæ-Luèiæ i stihove u stilu "Ja sam bila tvoja mala, kako sam se izje...".
Da je nekad slavni urbani radio, koji je bio branik na kojem je Tuðmanov autokratski režim tupio zube, danas došao na niske grane, baš i nije neka novost. "Stojedinica" veæ odavno nije pokret, nije niti najpopularniji zagrebaèki radio, a njihova verzija novinarstva sve èešæe se, uz nehajni odmah rukom, opisuje kao prepovršna. Kad jedan radio koji se voli hvaliti s nazivom "urbani", u eteru koristi tako seljaèke fore, jasno je da pad nije tek poèeo, nego da je pri kraju. Nakon što je izgubila na relevantnosti, "Stojedinica" nažalost gubi i na ukusu. I iako se radi o privatnom
radiju (kako je prièu o uvredama Severini nemušto pokušala opravdati programska direktorica), pad "Stojedinice" nije samo privatna šteta.
Crtica s vrijeðanjem Severine pokazuje kako "101" više nije na niskim granama. Grana, zapravo, više ni nema. Ovo je dno.

Povratak

AKTUALNO