hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ronèeviæ: Nismo mi oporbena televizija!

05.07.2004.

ZAGREB - Iako je naruèio od novinara Hrvoja Zovka prilog za emisiju "Meridijan 16" o tome što su dužnosnici HDZ-ove vlasti govorili o suradnji s Haagom i haaškim optužnicama dok su bili opozicija, što je u znatnoj koliziji s onime što propagiraju danas, urednik "Meridijana" Ivica Ðuzel u petak ga ipak nije emitirao, objasnivši novinaru da je tako odluèio šef Informativnog programa HTV-a Vladimir Ronèeviæ.
Buduæi da je nakon nezadovoljstva premijera Ive Sanadera prije petnaest dana Ronèeviæ povukao pitanje koje je Sanaderu u Dnevniku trebao postaviti Danko Družijaniæ, a radilo se o rezultatima istraživanja agencije "Puls" koji su pokazivali da se gotovo 50 posto graðana Hrvatske protivi ulasku Hrvatske u EU, nova Ronèeviæeva intervencija vrlo je neugodno odjeknula na televiziji.
— Pa, što æemo mi u informativnom programu izbacivati svaki prilog i pitanje koje bi potencijalno moglo naljutiti Kosoricu ili Sanadera ili im politièki naštetiti? — pitaju se novinari HTV-a i podsjeæaju na Ronèeviæevu izjavu kad je prilikom izbora jasno rekao da politika neæe kreirati program HTV-a.
No, prvi èovjek informativnog programa, u cijeloj prièi ne vidi ni trunke cenzure, štoviše smatra da se namjerno potenciraju skandali kojih nema.
- HTV je javna televizija, pa pokušavamo i kreirati program za sve graðane u kojemu æemo vrlo korektno i nadasve objektivno izvještavati o svemu. Dakle, mi nismo nikakva oporbena televizija, i smatrao sam da je nepotrebno izvlaèiti citate što je netko iz HDZ-a rekao u prošlosti, isto kao što ne izvlaèimo što je netko iz današnje opozicije govorio u Beogradu, Kumrovcu ili tko zna gdje. Naprosto mislim da to nije korektno - izjavio je u nedjelju za Slobodnu Dalmaciju Vladimir Ronèeviæ.
Pojašnjava takoðer kako je HTV mimo obveze koju ima, saborsku haašku raspravu po njegovom nalogu prenosio sve do kraja - do ponoæi, te je javnost do detalja mogla èuti što o tome imaju reæi i opozicijski i vladajuæi zastupnici.
- Takoðer u našim informativnim emisijama taj smo dan imali vrlo opširne izvještaje iz Sabora, koji su vrlo cjelovito i nimalo udvornièki prema bilo kome informirali o tome što se dogaða na Markovu trgu. I zato su bilo kakve tvrdnje o tome da sam proveo cenzuru apsolutno smiješne! - zakljuèio je na koncu Ronèeviæ, koji smatra da nije dužan podnositi za svaki svoj urednièki korak izvješæe pojedinim medijima, koji ga zlonamjerno prozivaju jer ni on njihove urednike ne pita kako organiziraju rad u svojim medijskim kuæama.

A.B. KRILE

Povratak

AKTUALNO