hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

'Kleveta putem medija treba biti predmet graðanskog, a ne kaznenog postupka'

16.07.2004.

Ove presude za Glas Amerike komentira Gerhard Šariæ, djelatnik amerièke ne-vladine organizacije Irex, koja pomaže razvoj neovisnih medija i graðanskog društva širom svijeta.

Gerhard Šariæ: "Mi osuðujemo takvu praksu. Smatramo da bi se sluèajevi klevete odnosno uvrede trebali riješavati u parniènom, graðanskom postupku, a ne putem kaznenog zakona."

Novinarki Ljubici Letiniæ sud u Splitu izrekao je uvjetnu kaznu zatvora u dužini od dva mjeseca. Presuda je nepravomoæna; novinarka se na nju može žaliti. Ljubica Letiniæ je osuðena zbog navodne klevete jednog splitskog poduzetnika, u prilogu koji je 2002. godine emitiran u HRT-ovoj emisiji Latinica.

Presude u Splitu i Slavonskom Brodu je osudila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi, èiji je predstavnik u Hrvatskoj izjavio da bi “moguænost kazne zatvora za novinare mogla imati obeshrabrujuæi uèinak na slobodu medija u Hrvatskoj.”

No, upitali smo Gerharda Šariæa, kakvi pravni lijekovi preostaju graðanima, ako se o njima u novinama ili televiziji objave neistine?

Gerhard Šariæ: "Mislim da za takve sluèajeve imamo Hrvatsko novinarsko društvo, koje ima svoj kodeks etike. Oni prate takve sluèajeve i ako se novinari ne drže tog kodeksa, postoji moguænost da ih se pozove na odgovornost. U flagrantnim sluèajevima postoji moguænost parnice, no to se treba odluèiti od sluèaja do sluèaja."

  
 
U nedavno objavljenom izvješæu organizacije IREX, o stanju održivosti neovisnih medija u državama Balkana i regije Euro-Azije, Hrvatska je smještena na sam vrh ljestvice, što znaèi da su u njoj neovisni mediji najsnažniji.

Bez obzira na to èelno mjesto, hrvatski se novinari i danas susreæu s problemom auto-cenzure, èemu pridonose presude poput ovih iz Splita i Slavonskog broda. “To je dominantan problem u svim bivšim komunistièkim državama. Do njega danas dolazi najèešæe iz ekonomskih razloga – novine si ne mogu priuštiti da pišu recimo protiv nekih politièara ili protiv nekih ekonomskih interesa. Mi se protivimo svim oblicima auto-cenzure i kaznenog progona novinara” – rekao je Gerhard Šariæ iz organizacije Irex, koja u Hrvatskoj kao i nizu drugih zemalja pomaže razvoj neovisnih medija.

 

Razgovarao Bojan Klima

Povratak

AKTUALNO