hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Istaknuti èlanovi Vlade dijele novinare po etnièkoj osnovi

16.07.2004.

Od 2958 prijavljenih sluèajeva, više od jedne treæine otpalo je na radne sporove, druga treæina na imovinske, stambene i ekološke probleme, kao i pitanja izbjeglica, dok je zadnja treæina otpala na sve ostale sluèajeve.
— Statusna etnièka pitanja kolektivnog identiteta konaèno su gurnuta na marginu, a ogroman broj ljudi koji nam se obraæaju za pomoæ ne navodi svoju etnièku pripadnost — istaknuo je Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, na predstavljanju Izvještaja o stanju ljudskih prava u 2003. godini.
Graðani koji se obraæaju HHO-u imaju puno više pritužbi na rad socijalnih službi i sudova nego na postupanje policije, a glavni problemi u radnim sporovima tièu se zapošljavanja na natjeèajima, maltretiranja na radnome mjestu i napredovanju u službi. HHO-u su se èak obratila i dva hrvatska karijerna diplomata s pritužbom da su zakinuti u svojem napredovanju.
Puhovski istièe kako se Romi još uvijek nalaze pod najveæim pritiskom društva i dijela medija, a upozorio je i na neprihvatljivu ostavštinu bivše vlasti prema kojoj još uvijek postoje dva odvojena popisa nestalih u ratu: Srba i Hrvata.
HHO je u prošloj godini primijetio kako slabi ugroženost medija od politièkog pritiska, ali jaèa ugroženost obiènih graðana od samih medija.
"U 90 posto sluèajeva mediji odbijaju objaviti demanti graðana ili ih objavljuju uz svoje komentare", kaže Puhovski, istaknuvši primjer afere s Brankom Jordaniæem kojeg su mediji razapinjali jer nije imao graðevinsku dozvolu, a kad ju je nakon dva mjeseca dobio, to su objavila samo dva dnevna lista.
Usput, HHO prima dosta pritužbi novinara zbog pritisaka vlasnika i urednika u redakcijama.
Na pitanje je li se nakon promjene vlasti situacija na polju ljudskih prava promijenila, Puhovski je odgovorio kako je utjecaj nove vlasti izrazito pozitivan, ali "u smislu da su obeæanja popravila atmosferu u zajednici".
— Nova vlast nastavila je i ubrzala približavanje EU-u, ali još uvijek nema jasne orijentacije glede gospodarskih problema, dok pojedini dužnosnici nove vlasti javno iznose lažne podatke — kazao je èelnik HHO-a, navodeæi primjer poginulih civila u ratu koji su prema podacima HHO-a šest puta veæi od onih Vladinih.
Osim toga, istaknuti èlanovi Vlade i dalje dijele novinare po etnièkoj pripadnosti.
— Radi li se o incidentu i nespretnosti ili o svjesnom igranju u raskoraku izmeðu europejaca i tvrdih hadezeovaca, tek æe se vidjeti — zakljuèio je Puhovski.

T. KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO