hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinar, ministrica i kaskadna odgovornost

20.07.2004.

ZORAN VODOPIJA

Lokalna pravosudna farsa u Slavonskom Brodu završila je hepiendom: Bivši glavni urednik »Novog brodskog lista« Miroslav Juriæ ne ide 70 dana u zatvor, jer mu je neka dobra duša iz svog džepa uplatila novèanu protuvrijednost kazne od 12.600 kuna. Dobra duša je ministrica pravosuða Vesna Škare-Ožbolt, kako tvrdi sam Juriæ. Ministrica, kao prava dama, ne priznaje javno svoje dobro djelo. Hrvatska je tako u posljednji tren (Juriæa su zaustavili na vratima kaznionice) izbjegla da ju se u svijetu citira meðu onim zemljama koje pravosudno tjeraju novinare u zatvor.
Sve je poèelo u srpnju 2000. kada je Juriæ, tadašnji glavni urednik lokalnoga brodskog lista samo pretiskao èlanak iz tjednika »Imperijal« o navodnoj korumpiranosti suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirka Svirèeviæa i tamošnjega županijskoga državnog odvjetnika Stjepana Haramusteka. Svirèeviæ i Haramustek nisu tužili »Imperijal« u Zagrebu nego lokalni list u svojoj sredini koji je samo poslužio kao relej za sporan èlanak. Pravosudna mašinerija u Slavonskom Brodu, najbliža Požegi, pokrenula se i lokalni urednik lokalnog lista dobio je prema starom Kaznenom zakonu 70 dana zatvora ili 12.600 kuna kazne zbog klevete. Nije kažnjen (ako je uopæe trebao biti) urednik »Imperijala« koji je odaslao informaciju, nego lokalni telal koji ju je samo prenio. Da, ali gdje? Tamo gdje najviše boli i gdje se sve navodno (ovo navodno, ponavljam, za svaki sluèaj) dogaðalo: u malom Slavonskom Brodu. Juriæ je pravomoæno osuðen, ali je odbio platiti kaznu jer èovjek, jednostavno, hoæe dokazati da je bio u pravu. Da je bio u pravu što je prenio èlanak za koji vjeruje kako rasvjetljava korumpiranost u privatizaciji u Slavonskom Brodu.
Ministrica pravosuða za sve što je uèinila zaslužuje pohvalu, ali sad je oèekuje teži dio posla. Zajamèila je ukidanje »kaskadne« odgovornosti koja se automatski s novinara prenosi na urednike. Kako, meðutim, da se hrvatsko pravosuðe riješi kaskadnog presuðivanja, odnosno potrebe da Vrhovni sud ukida i šalje na ponovljene postupke sve one presude županijskih sudova koje su ponekad toliko išèašene da odudaraju od hrvatskog zakonodavstva. O èemu se, meðu inim, govori i u izvješæu Human Rights Watcha.

Povratak

AKTUALNO