hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ministrica Škare-Ožbolt platila kaznu za novinara

20.07.2004.

Ministrica pravosuða Vesna Škare-Ožbolt platila je osobno, iz svog džepa, novèanu kaznu 12.600 kuna umjesto Miroslava Juriæa, bivšeg glavnog urednika Novog brodskog lista! Taj list više ne izlazi, a Juriæ, koji je i politolog i predavaè na Strojarskom fakultetu, osuðen je prije dvije godine na 12.600 kuna kazne zbog klevete, jer je prenio tekst iz Imperijala, u kojem se tvrdilo da su dvojica pravosudnih dužnosnika korumpirana. Juriæ nije želio platiti kaznu, ona je lani pretvorena u zatvorsku kaznu od 70 dana.
Ministrièin džep
– Platila sam kaznu, iz svog džepa, zato što ne želim da u vrijeme mog mandata novinari idu u zatvor. Taj je novinar osuðen po zakonu koji nisam ja predlagala, a sad smo zakon izmijenili da onemoguæimo da novinari idu u zatvor, da im se više ne može suditi po Kaznenom zakonu, nego samo u graðanskoj parnici – kaže ministrica, koja je zbog tog sluèaja održala i hitnu konferenciju za novinare. Za komentar tog postupka ministrice pravosuða zamolili smo prof. dr. Ivu Josipoviæa, profesora kaznenog prava na zagrebaèkom Pravnom fakultetu.

– Rijeè je o potezu kojim se dezavuira kazneno pravo i pravosuðe i podilazi novinarskom cehu. Svrha novèane kazne nije samo inkas u državni proraèun, veæ ima i kaznenopolitièku dimenziju, ukljuèivši i satisfakciju žrtvi. Pretpostavljam da je ministrica željela izbjeæi i to da se Hrvatska naðe na listama onih država koje novinare šalju u zatvor – kaže prof. Josipoviæ, istièuæi kako su odredbe o odgovornosti za klevetu u hrvatskom zakonodavstvu blaže od veæine europskih.

Pravomoæna presuda – Ne ulazeæi u kvalitetu presude, ona je pravomoæna i glasi na novèanu kaznu, a ne na zatvor. Novinar Juriæ, smatrajuæi je nepraviènom, ne želi platiti novèanu kaznu. Svakome tko ne plati novèanu kaznu, ona se mijenja u zatvor. Ne vidim zašto bi on imao drukèiji tretman od ostalih graðana u ovoj državi. Nakon ovakvog postupka ministrice, mislim da bi svi s istim pravom mogli odbiti platiti novèanu kaznu jer im se presuda ne sviða i oèekivati da ministrica ili tko drugi plati umjesto njih – komentira ministrièin postupak prof. Josipoviæ.
 Autor Silvana Perica

Povratak

AKTUALNO