hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ubojicu ruskih novinara likvidirao njegov vojnik

12.08.2004.

Na popisu navodnih srpskih žrtava, stradalih od »ustaškog terora«, koji je objavila udruga »Veritas«, nalazi se i zloglasni Stevo Borojeviæ, zapovjednik specijalne jedinice krajiške paravojske, koga je ubio njegov vojnik nakon svaðe. Udrugu »Veritas« vodi bivši èlan vlade tzv. SAO krajine Savo Štrbac.
Stevo Borojeviæ, kako smo pisali, odgovoran je i za ubojstvo dvojice ruskih televizijskih novinara: Viktora Nogina i Genadija Kurenova. Njih su dvojicu u rujnu 1991. Srbi likvidirali na cesti izmeðu Kukuruzara i Majura nedaleko od Hrvatske Kostajnice. Srbi su za zloèin optužili hrvatsku stranu, a èak su osnovali i fond za pomoæ obiteljima ubijenih novinara i za »otkrivanje istine« o njihovoj smrti. Prava istina otkrivena je tek nakon rata, a rusko vrhovno tužiteljstvo zakljuèilo je 1999. istragu o dogaðaju, zakljuèivši da su novinare ubili »martiæevci«.
Prošle godine razgovarali smo s jednim od rijetkih preživjelih oèevidaca ubojstva Nogina i Kurenova. Bivši pripadnik Borojeviæeve jedinice, koji sada živi u Republici Srpskoj, isprièao nam je kako su Rusi vjerojatno zalutali banijskim cestama, a na blokadnoj toèki kod skretanja iz Kukuruzara prema Majuru nisu se odmah zaustavili. Tada je jedan od desetak policajaca ispalio prema automobilu raketu iz »zolje«.
Nakon toga novinari su se zaustavili, izašli iz automobila i stavili ruke na krov. Prišao im je, kaže oèevidac, osobno Stevo Borojeviæ i likvidirao ih rafalom iz strojnice. Kada je Borojeviæ shvatio da je ubio »krive ljude«, izvadio je televizijsku kameru iz automobila, a olupinu s mrtvim tijelima dao je zakopati na lokaciju gdje su i danas ostaci automobila.
Prema rijeèima nekoliko bivših pripadnika srpske paravojske, Stevo Borojeviæ bio je »lud« èovjek, koga su se bojali i sami Srbi. U okolici banijskog sela Komogovine, gdje je bila njegova baza, poslije rata pronaðene su èetiri masovne grobnice u koje su zakopani ubijeni hrvatski civili.
U ožujku 1992. godine Borojeviæ je i sam postao žrtva svog nasilnog karaktera. Nakon što je ošamario svog podreðenog u bazi u Komogovini, ovaj se latio automata i ubio svog zapovjednika i njegova zamjenika Nikolu Zeca. Borojeviæ i Zec nalaze se na Štrbèevu popisu »žrtava ustaškog terora«, a kako smo èuli od predstavnika braniteljskih udruga s podruèja Banovine, zasad je na istom popisu otkriveno i nekoliko osoba koje su umrle prirodnom smræu ili su poèinile samoubojstvo, o èemu postoji i dokumentacija iz srpskih izvora.

Dragan Grdiæ i Branko Lazareviæ

Povratak

AKTUALNO