hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vještak iz EPH-a

13.08.2004.

Braneæi svoju kompaniju u kojoj se debelo potkožio, i svoga gazdu što je uništio dio tiraže tjednika »Arena« zbog teksta koji govori o nasilnièkoj prošlosti aktualnog ministra Dragana Primorca, trbuhozborac je »zaboravio« kako je »njegov« EPH »provjeravao« èinjenice 1992. godine kada se u »Globusu« rodio najmonstruozniji izdanak novovjekog hrvatskog novinarstva. Tada su u tekstu »Hrvatske feministice siluju Hrvatsku«, poznatijem pod egidom »Vještice iz Ria«, objavljenom u »Globusu«, na lomaèu domoljubnog plamena stavljene »izdajice svog naroda« Rada Ivekoviæ, Slavenka Drakuliæ, Jelena Lovriæ, Vesna Kesiæ i Dubravka Ugrešiæ. Pod ondašnjom mentorskom palicom Paviæevog »intelektualca« Slavena Letice našle su se upravo žene, kojima je, kao najveæi grijeh, spoèitavano što su se neke od njih kao Hrvatice nekad davno usudile udati za ponekog Srbina. Stoga su, nakon nezapamæene medijske hajke, gore od monstruoznih lista za odstrijel koje je objavljivao »ST« cara žutog novinarstva Marinka Božiæa, morale živu glavu spašavati uglavnom bijegom u inozemstvo! Naravno, zato što je EPH škola novinarstva, kao što to nalaže Butkoviæev udžbenik, »provjeravala èinjenice kod svih zainteresiranih protagonista«.
    Niska takvih bisera bila bi podugaèka, no »Vještice« æe ostati velikim i crnim slovima upisane u povijest hrvatskog novinarstva. No što se to promijenilo da pas èuvarkuæa tako glasno laje na sve oko sebe? Ništa! Domoljubni vraèevi koji su onomad potpaljivali kolektivni fitilj danas isto tako složno èuvaju heroja koji je pretukao ovoga puta »samo« jednu »vješticu«! Naprosto, miris spaljenog ženskog mozga idealno se sljubljuje s plavetnilom izubijanog tijela, dok se sve zajedno dobrano podlijeva i zalijeva vrhunskim profitom koji perla na sve strane. To je ta dosljednost koja je prekjuèer sadila tikve s »petim ortakom«, Hrvojem Franjiæem, Iviæem Pašaliæem, kako god da se zvao, juèer dijelila Murtiæeve grafike ruku pod ruku s »crvenim« Raèanom nagraðujuæi one koji su dali »doprinos demokratizaciji Hrvatske«, a danas na svojim sjajnim stranicama, radi »ekskluzive«, kako nazivaju dojavu o jadnicima zaraženim prilikom transfuzija krvi virusom HIV-a, glanca portret koji se ne može ulaštiti, onaj Andrije Hebranga.
    Tako to uvijek rade pravi vješci i vještaci medijskog reketa, ti »goli kuhari« hrvatskog žrtvenog lonca u kojem uvijek iznova okreæu one najslabije i najnemoænije, dijeleæi drugima lekcije kako se to ne bi smjelo èiniti. Jedna od vještica nazvala je ondašnju inkviziciju iz tvornice laži »dubokom fašizacijom hrvatskog društva«. I, zaista, je li se u njemu što suštinski promijenilo nakon što je grubog Hitlera zamijenio umiveni Haider?

Povratak

AKTUALNO